Hlavní obsah

Delta Airlines prodaly část firmy, bankrot je ale téměř jistý

– WASHINGHTON

Americká letecká společnost Delta Airlines oznámila, že prodá své regionální aerolinky Atlantic Southeast Airlines dopravci Skywest za 425 miliónů dolarů. To je v přepočtu asi 10,2 miliardy korun. Ani tato suma ale zřejmě nebude stačit na záchranu firmy před krachem. Delta je stejně jako ČSA členem skupiny SkyTeam.

Článek

Část výdělku za prodej regionálního dopravce půjde na umoření té nejžhavější části dluhu ve výši 100 miliónů dolarů. Příjem ve výši 425 miliónů dolarů ale firmě rozhodně nestačí. Jen na provoz dá do konce roku asi dvě miliardy dolarů a to zatím nepočítá s žádnou mimořádnou událostí. K dispozici má zatím 1,7 miliardy dolarů.

"V následujících šesti až 12 měsících je tu stále velké riziko bankrotu," řekl analytik Standard & Poor's Jim Corridore. Doplnil, že firma zřejmě v nejbližší době bude postupovat podle zákonů o bankrotu. To znamená, že se pokusí o soudem dozorovanou restrukturalizaci.

Firma už oznámila, že na konci roku bude určitě ve ztrátě. Problémy začala v roce 2001. Nikdy se nedostala z útlumu letecké přepravy po 11. září 2001. Od té doby prodělala firma přes 10 miliard dolarů. Nyní se aktuálně nedokáže vyrovnat s vysokými cenami pohonných hmot.

Delta Airlines jsou třetí největší aerolinky v USA. první jsou American Airlines a druhé United Airlines. V bankrotovém režimu v zemi fungují i US Airways a právě United Airlines.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám