Hlavní obsah

British Airways obnovily lety, cestující ale mají dál problémy

LONDÝN

Zaměstnanci britských aerolinek British Airways (BA) se sice po páteční stávce na londýnském letišti Heathrow vrátili do práce, podle vedení společnosti se ale v sobotu podaří uskutečnit jen 80 procent plánovaných spojů. BA také varovaly, že úplný provoz bude obnoven až za několik dnů, takže cestující musí počítat s přetrvávajícími problémy.

Článek

Společnost předpokládá, že dnes vypraví z Heathrow 420 spojů z obvyklých 500 - zhruba z 85 procent krátkých letů a asi 80 procent dlouhých letů.

"Tvrdě pracujeme, aby už cestující nemuseli rušit své plány," řekla mluvčí společnosti Sophie Greenyerová agentuře AP.

Páteční chaos na londýnském mezinárodním letišti i přetrvávající problémy, které se dotkly víc než 100 000 cestujících, způsobila jednodenní stávka, jež začala už ve čtvrtek. Protest zahájili pracovníci odbavovacích přepážek a další pozemní personál.

Nepracovala asi tisícovka lidí odbavujících zavazadla, řidičů autobusů a dalšího pozemního personálu. Stávkou chtěli podpořit své další kolegy z cateringové společnosti Gate Gourmet, kde má být propuštěno kolem 800 lidí. [celá zpráva]

Většina zaměstnanců se vrátila do práce již v pátek večer a BA vzápětí mohla vypravit z Heathrow prvních 32 letů. Polovina směřovala do Británie a do evropských destinací, zbytek na Blízký východ, do Asie a Spojených států, oznámila dnes mluvčí. Upozornila však, že "bude trvat několik dní, než se nám podaří naše letové řády stabilizovat".

AP připomíná, že stejné stávky jako v pátek zkomplikovaly BA činnost ve vypjatém letním období už loni i předloni a stejně jako tehdy vedly ke značným finančním ztrátám. Podle ekonomických analytiků lze předpokládat, že ztráty půjdou do desítek milionů liber, odhadem nejméně 40 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám