Hlavní obsah

PKN Orlen zvýšil nabídku za odkup akcií Unipetrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polská firma PKN Orlen zvýšila pro menšinové akcionáře nabídku za jednu akcii Unipetrolu o 32 korun na 135 korun za akcii. Předchozí nabídku Komise pro cenné papíry neschválila, byla příliš nízká.

Článek

"Doufáme, že dnes podané žádosti mají tu nejvyšší kvalitu a odpovídají očekáváním Komise pro cenné papíry," řekl místopředseda představenstva PKN Orlen Cezary Smorszczewski.

KCP musí schválit i výši této nabídky. Nový vlastník Unipetrolu vykoupí i menšinové akcionáře Spolany a Parama. Za akcii Spolany dá 155 korun a za akcii Parama 978 korun.

Fakt, že komise předchozí nabídku pře třemi týdny neschválila, znamenal mimo jiné i to, že PKN ztratil ve firmě hlasovací práva. Do dalšího termínu totiž nestihl podat nabídku novou.

Kolik nabízí PKN za odkup akcií menšinových vlastníků Unipetrolu (Kč/akcii)
.červenecsrpen
Unipetrol103135
Paramo701978
Spolana100155

Toho hned využili menší akcionáři, která svolali mimořádnou valnou hromadu. Měla by být na začátku září. Pokud komise novou nabídku do té doby neschválí, mohou malí akcionáři na valné hromadě schválit něco, co se PKN nebude zvlášť líbit, například odhlasovat výplatu dividend. [celá zpráva]

Nejen výkup menších akcionářů

Polský vlastník Unipetrolu, který jeho 63 procenta koupil od české vlády za 13,05 miliardy korun, nemá ale jen problém s odhadem výkupní ceny. V Polsku čelí nařčením, že privatizace nebyla úplně v pořádku. Bývalé vedení PKN se před prodejem spojilo s českou firmou Andreje Babiše Agrofert. Podle dohody měla Agrofertu po úspěšné privatizaci část Unipetrolu připadnout.

Podle informací deníku Rzeczpospolita chce PKN dohody a Agrofertem zrušit a vyplatit mu odškodnění. Prý to pořád přijde hodněji, než prodat pět částí Unipetrolu - Kaučuk, Agrobohemie, Aliachem, Paramo a Chemopetrol pod účetní hodnotou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám