Hlavní obsah

Hutnictví zpomalilo růst průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Ve srovnání s jinými měsíci je to pokles, který je ale dán vysokou srovnávací základnou z roku 2004. Průmysl tehdy rostl o 15,1 procenta. Letos v červnu si nejvíc meziročně pohoršilo hutnictví.

Článek

Právě loni v červnu byla naopak hutní výroba nezvykle silná. Hutnictví a produkce kovů tak zahýbaly s celými průmyslovými výsledky. "Srovnávací základna z minulého roku je navíc stále vysoká, proto nelze očekávat omračující výsledky. Za těchto okolností lze takovéto hodnoty označit za příznivé," řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Tradičně nejvíce rostla výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba a opravy strojů a také produktů vzešlých ze zpracování ropy. Kromě hutnictví nejvíce meziročně klesla produkce ve dřevozpracujícím a kožedělném průmyslu. "Ve výsledcích se nejvíce projevil růst v odvětví výroby dopravních prostředků a  zařízení, kde se s nejvyšší pravděpodobností již začalo projevovat nastartování výroby automobilů v kolínské TPCA," doplnil Brožka

Potěšující je číslo z růstu tržeb průmyslových podniků, zvýšily se o 8,5 procenta. "To je další indicie, že exportéři se dokáží lépe prosazovat na zahraničních trzích po vstupu do EU," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

Ceny v průmyslu rostly o dvě procenta

Další statistický ukazatel, který Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek zveřejnil, byly červencové ceny průmyslových výrobců. Jejich tempo meziročně opět zpomalilo na dvouprocentní růst.

"Nadále, stejně jako v červnu, se v červenci utlumoval nárůst cen nerostných surovin, zejména kovů. Ty byly zdrojem vysokého růstu cen průmyslových výrobců v minulém roce. Meziměsíčně ceny kovů, hutních a kovodělných výrobků klesly o 1,5 %, v meziročním pohledu to znamenalo nárůst o pouhých 2,6 %," uvedl ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Významný byl i pohyb cen potravin. Oproti loňskému červenci klesly o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám