Hlavní obsah

Cena ropy se blíží k hranici 70 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena ropy zdolává jeden rekord za druhým a zatímco severomořský Brent poprvé v historii vystoupil nad 65 dolarů, americká lehká ropa West Texas Intermediate pokořila hranici 66 dolarů za barel. Na nových rekordech je rovněž benzin a topný olej.

Článek

Analytici předpokládají, že cena se bude nyní pohybovat od 65 do 70 dolarů za barel. Investiční banka Morgan Stanley navíc na jaře předpověděla, že trh s ropou vstoupil do fáze, kdy lze čekat takzvaný "superspike". To znamená, že by se cena mohla zvýšit nad 100 dolarů. Pak by se ale zřejmě dostavil rychlý pokles.

Důvody k růstu ceny se nezměnily a k těm hlavním nadále patří obavy o benzin. Jeho zásoby se v amerických skladech nepřetržitě snižují a minulý týden klesly pošesté v řadě. Jejich pokles byl výraznější, než se čekalo na trhu, a mezi analytiky se začínají šířit obavy, že nejsou dostatečné kapacity rafinerií.

Ropa Brent se po prolomení hranice 65 dolarů zvýšila až na 65,18 USD, po několika minutách však mírně klesla. Zůstala ale nad 65 dolary. Americká ropa se dostala na 66 dolarů a v růstu už nepokračovala.

Spolu s cenami ropy se zvyšují i ceny benzinu a topného oleje. Zatímco cena benzinu vystoupila na 1,955 USD za galon (asi 3,8 litru), cena topného oleje vzrostla na 1,903 USD za galon. V obou případech jde o rekordní hodnoty. S termínovými kontrakty na benzin se v New Yorku obchoduje od roku 1984, s kontrakty na olej od roku 1978.

Zásoby ropy v amerických skladech se minulý týden zvýšily asi o 2,8 miliónu barelů, což bylo pro trh překvapení. Z toho asi 1,6 miliónu barelů připadá na západní pobřeží. Američané tak mají v zásobách 320,8 miliónu barelů surové ropy, což je proti stejnému období loni o 28,4 miliónu barelů více.

Minulý týden se dovoz ropy do USA zvýšil v průměru na 11,06 miliónu barelů denně, což je druhá největší hodnota v historii. O 0,8 procentního bodu na 95 procent ale kleslo využití rafinerií, což vysvětluje růst zásob ropy. Nedostatek rafinačních kapacit je také hlavním důvodem napjaté situace na trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel:
(18:11 SELČ) (závěr)
Burza - ropa11.8.10.8.
Londýn - IPE, Brent - září65,0863,99
New York - NYMEX, WTI - září65,4064,90

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám