Hlavní obsah

Německá ekonomika se stále neodhodlala k růstu

BERLÍN

Hrubý domácí produkt Německa ve druhém čtvrtletí stagnoval, jak ekonomové předpokládali. V dubnu až červnu zůstal stejný jako v předchozím čtvrtletí. Velký růst spotřeby domácností vynuloval zahraniční obchod. Ten sice také roste, kvůli vysokým dovozům je ale bilance v mínusu.

Článek

"Přestože zůstal zahraniční obchod ve druhém čtvrtletí 2005 dynamický, silný růst dovozu způsobil, že byl příspěvek obchodní bilance do růstu ekonomiky negativní," uvedl úřad ve zprávě.

Rostoucí dovozy do Německa musí dělat radost českým podnikům. Země je největším odběratelem českého zboží. Velký dovoz tak mimo jiné i vysvětluje, proč stagnace německé ekonomiky neměla na pokles českého dovozu téměř žádný vliv. 

Ekonom MM Warburg Christian Jasperneite řekl, že výsledek ekonomiky statisticky příliš dobře nevypadá a určitě neudělá radost kancléři Gerhardu Schröderovi a jeho sociálnědemokratické straně. V poslední době se objevily spekulace, že by Schröder mohl předčasné volby vyhrát. Favorizovaná CDU začala v průzkumech ztrácet.

Meziročně ekonomika rostla

V meziročním srovnání německá ekonomika vzrostla o 1,5 procenta. Německý statistický úřad ale současně revidovat údaje za 1. čtvrtletí a konstatoval, že tehdy ekonomika meziročně klesla o 0,3 procenta.

Za první čtvrtletí přitom statistici revidovali v porovnání se čtvrtletím předchozím růst na 0,8 procenta z dřívejší předběžné hodnoty jednoho procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám