Hlavní obsah

Koruna koketuje s tříletým maximem k euru

PRAHA

Česká měna ve čtvrtek ráno po otevření trhu krátce posílila na hodnotu 29,25 Kč/EUR. Dostala se tak na své tříleté maximum. Silnělnější byla koruna v létě 2002, kdy se obchodovala dokonce pod 29 korunami na úrovni 28,92 Kč za euro.

Článek

Na hodnotě se měna ve čtvrtek udržela jen chvíli, pak klesla na 29,30 korun. Koruna se veze se všemi středoevropskými měnami na vlně zájmu zahraničních investorů o region.

Podle Vladimíra Kvasničky z Komerční banky kurz stále táhne pondělní údaj o zahraničním obchodu, který se pozitivně promítne do HDP. Investoři také čekali na čísla červnové běžné platební bilance, kterou zveřejňuje Česká národní banka (ČNB). Výsledek byl ale spíš zklamáním. Schodek se prohloubil na 15,3 miliardy korun. Ještě v květnu byl schodek šest miliard a analytici čekali, že v červnu se deficit sníží.

Téměř koruna za týden

Michal Brožka z Raiffeisenbank řekl, že posílení koruny souvisí se slábnoucím dolarem, investoři hledají jiné trhy a středoevropský region z toho těží. Totéž si myslí i Markéta Šichtařová ze společnost Next Finance. Podle ní je možné, že koruna bude dál posilovat. "Na kterou stranu se kurz zvrtne, to bude více dílem náhody a prvního většího obchodu," uvedla.

Měna rychle posílila v posledním týdnu. Třicetikorunovou hranici prolomila teprve minulé úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám