Hlavní obsah

Cena ropy ve středu dvakrát zlomila rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/NEW YORK

Světové ceny ropy ve středu dvakrát pokořily svůj rekord. Nejprve v podvečer cena barelu americké lehké ropy WTI vyšplhala na 64,40 USD, čímž zdolala předchozí rekord 64,27 USD. Stejně reagovala i severomořská ropa Brent, jež dosáhla ceny 63,64 USD. Večer však zájem na obchodní burze v New Yorku podpořil roztočenou spirálu a ceny ropy opět vylétly - WTI dosáhla psychologické hranice 65 dolarů, Brent se dostala nad 64 dolary.

Článek

Předchozí rekord je starý jen jeden den starý a ještě v úterý se Brent prodávala maximálně za 63,06 USD, vyplývá ze zpravodajství agentury Reuters.

Za prudkým nárůstem tentokrát stojí obavy z nedostatku benzínu ve Spojených státech, což ukázaly odpoledne zveřejněné statistiky. Odpolední vývoj obchodování přitom nenaznačoval, že ropa poskočí na nový rekord. Její ceny se mírně zvyšovaly, avšak zlom nastal po zveřejnění údajů o stavu zásob v USA. Statistika ukázala, že zásoby ropy v USA vzrostly o 2,8 miliónu na 320,8 miliónu barelů, což trh nečekal.

Pokles cen ale netrval dlouho, protože trh ihned zaznamenal výrazný pokles zásob benzínu. Ty se snížily o 2,1 miliónu na 203,1 miliónu barelů, zatímco analytici čekali pokles pouze o 1,9 miliónu barelů. Cena benzínu v USA vzápětí vystoupila rovněž na rekord, který činí 1,899 USD za galon (asi 3,79 litru). Na rekordní hodnotě je rovněž cena topného oleje, která se vyšplhala na 1,838 USD za galon.

Trhem zahýbal západ USA

"Obchodníci začali cenu ropy zvyšovat, jakmile prošli statistiku odboru ministerstva energetiky. Data totiž naznačila, že nejvyšší růst zásob ropy zaznamenalo západní pobřeží," sdělil analytik společnosti Alaron Trading Phil Flynn.

Západní pobřeží USA je geograficky odloučeno od ostatních regionů, které jsou důležité z hlediska prodeje ropy. Změny zásob v této oblasti většinou nemají ani vliv na vývoj cen ropy v New Yorku. Na západě minulý týden zásoby ropy vzrostly o 1,6 miliónu barelů, zatímco v celých USA růst činil 2,8 miliónu.

Velké fondy se zaměřují hlavně na nákup benzínu a mají tak značný vliv na růst celého trhu. "Je naprosto zřetelné, že fondy jsou teď v nákupní náladě," dodal Flynn. Objem kontraktů na nákup benzínu je podle něj teď mimořádně vysoký.

Růst cen bude podle analytiků zřejmě pokračovat, protože cena se nesnižuje ani po zdolání několika rekordů v řadě. Část viny je na amerických rafineriích, které nemají dostatek kapacit k tomu, aby se mohly vypořádat s vysokou poptávkou. Napjaté však začínají být i dodávky severomořské ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám