Hlavní obsah

Cena ropy přeskočila 63 dolarů za barel

– NEW YORK/LONDÝN

Růst cen ropy se nezastavil ani na začátku týdne a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se poprvé v historii prodává za 63 USD. Zvyšuje se ale i cena severomořské ropy Brent, která zdražila na 62 dolarů. To je rovněž nový rekord.

Článek

Tempo růstu se prudce zvýšilo a po překonání 63 dolarů se cena v mžiku zvýšila až na 63,60 USD. Podobně Brent prolétl novým maximem bez většího odporu a zastavil se až na 62,30 USD. Na nové historicky nejvyšší úrovni 1,865 USD za galon (asi 3,79 litru) se ocitla i cena benzínu.

Za růstem cen ropy stojí stále stejné důvody, tedy především obavy z nízké kapacity rafinerií, které už pracují na téměř plný výkon. Nově se ale k důvodům přidaly obavy z terorismu v Saúdské Arábii. Spojené státy se proto rozhodly v pondělí a v úterý uzavřít v této zemi své zastupitelské úřady.

"Růst cen přiživují hrozby terorismu v Saúdské Arábii, i když se přímo netýkají zařízení na těžbu ropy jako takových. Svůj vliv ale mají i staré problémy v rafineriích," zdůvodnil výstup cen na nová maxima analytik společnosti Refco Group Marshall Steeves.

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a uzavření zastupitelských úřadů je tam za poslední dva týdny druhým takovým opatřením, k nimž Američané sáhli. Před útoky militantů v Saúdské Arábii ale varovala rovněž Austrálie a Británie. Hrozba úderu tam je podle zástupců těchto zemí velmi reálná.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa po smrti krále Fahda láme rekordy

Ceny ropy v pondělí vystoupaly na nová rekordní maxima a americká lehká ropa se dostala až na 62,30 dolaru za barel. Přírůstkem až tří procent tak vyvrcholil...

Výběr článků

Načítám