Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu ČR je opět rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Červnový výsledek zahraničního obchodu opět překonal všechna očekávání. Skončil v plusu 7,5 miliardy korun, což je o 6,7 miliardy korun lepší výsledek než loni. Současně je to, jak je v posledních měsících zvykem, nejlepší měsíční výsledek od roku 1993.

Článek

Zahraniční obchod již opět dosáhnul přebytku. A to většího, než se čekalo. Jinými slovy, obchod nepřestává překvapovat. V průměru se odhadovalo, že zahraniční obchod skončil v červnu s přebytkem 4,0 miliardy korun, ve skutečnosti však dosáhnul přebytku dokonce 7,47 mld. Kč. To svědčí o vysoké konkurenceschopnosti české ekonomiky na zahraničních trzích," sdělila anylytička společnoszi Next Finance Markéta Šichtařová.

Ekonomové, kteří ještě na začátku roku čekali, že bilance by v roce 2005 mohla být mírně v minusu, optimisté mluvili o bilanci vyrovnané, už teď bez ostychu mluví o tom, že výsledek bude na konci roku i desítky miliard v plusu. "Dvanáctiměsíční saldo se zvýšilo na 23 miliard korun, pro celý tento rok očekávám cca 50 miliard korun," předpokládá analytik české spořitelny David Navrátil.

Firmy v ČR stále zlepšují kladný výsledek při obchodu se státy Evropské unie  a současně snižují schodek obchodu se státy mimo EU, především s USA.

Vývoz drží dopravní prostředky

"Se státy EU byla bilance aktivní 23,8 miliardy korun, se státy mimo EU pasivní 16,3 miliardy korun," uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Daří se vyvážet především stroje a dopravní prostředky, tady je bilance v plusu pět miliard korun, a výpočetní techniku. Na růst vývozu dopravních prostředků má velký vliv automobilka TPCA, která spustila výrobu v únoru.

V běžných cenách se meziročně zvýšil dovoz o 0,4 procenta a vývoz o 4,7 procenta.

Českou republiku v minulých měsích tak viditelně nepostihlo zbrzdění evropských ekonomik, kterého se analytici i vývozci obávali. Poptávka po českém zboží je v zahraničí stále velká. Největší odběratel českého zboží, Německo, se nyní začíná ekonomicky vzpamatovávat, proto je pravděpodobné, že vývozy k západním sousedům ještě porostou.

Reklama

Související články

Zahraniční obchod stále trhá rekordy

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5,98 miliardy korun. To je nejlepší květnový výsledek v historii ČR. Rekordních čísel bilance dosahuje už několik...

Výběr článků

Načítám