Hlavní obsah

Zemědělci pláčou, další dobrá úroda sráží ceny

PRAHA

Zemědělci podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) letos sklidí přibližně 7,3 miliónu tun obilí. To je o 11 procent méně než loni. To byl ovšem rekordní rok, urodilo se nejvíce plodin od vzniku ČR. Co do množství, je i letošní úroda velmi dobrá. Zemědělci však spokojeností nesrší, spíš naopak.

Článek

Vzhledem k tomu, že obilí je z loňska přebytek a stát až do května řešil, co s ním, klesne jeho výkupní cena a zemědělci dostanou za tunu méně.

Ministerstvo zemědělství už uvažuje o tom, že postaví nové silo, které by pojalo až milión tun zrní. Letos měl stát problém splnit smlouvy, které zemědělci na nákup obilí uzavřeli s intervenčním fondem. Podle pravidel EU stát zaručuje zemědělcům, že jejich obilí vykoupí za určitou cenu, pokud se jim nepodaří prodat ho jinak. Česko nakonec získalo sklady v Německu, kam vyváží obilí z přeplněných sil a přechodně ho tu uskladní.

Řešením je sít méně nebo něco jiného

Především kvůli přebytkům z loňska oseli letos zemědělci méně plochy. Z jednoho hektaru sklízejí v průměru 4,86 tuny obilí, loni to bylo 5,43 tuny.

Mnoho zemědělců se začalo obracet na jiné plodiny, například řepku. Původně měla být dotována pro výrobu biopaliv. Soutěž na výrobce biolihu ale zkrachovala a slavně to nedopadlo ani s bionaftou. Výrobce chce vyšší dotace, jinak bude suroviny vyvážet za lepší ceny do zahraničí. O řepku se tak zemědělci bát nemusejí, uplatnění pro ni ručitě bude. Navíc je žádaná pro výrobu oleje.

Zemědělci také stále častěji pěstují mák nebo slunečnice, i když pro ně není většina území ČR právě klimaticky ideální.

Sklizeň řepky letos klesne o 17,2 procenta na 774 000 tun kvůli nižšímu výnosu. Z hektaru se podle odhadů sklidí asi 2,90 tuny proti loňským 3,60 tuny. Osevní plocha řepky se proti minulému roku zvýšila o 7700 hektarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letošní úroda je největší od vzniku ČR

Letošní sklizeň obilí, brambor a řepky by měla být mnohem lepší, než ta loňská. Dokonce by měla překonat veškeré sklizně od vzniku České republiky, tedy...

Výběr článků

Načítám