Hlavní obsah

Ocelářským firmám hrozí, že budou muset vrátit státní pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise varovala Česko a Polsko, že jejich ocelářské firmy budou možná nakonec muset vrátit státní pomoc. Potká je to, pokud za rok a půl nedokončí restrukturalizaci. Česko a Polsko si dojednaly výjimky, že mohou až do konce roku 2006 ocelářským firmám pomoc poskytovat, musí ale dodržet podmínky.

Článek

Po tomto termínu už musí být podniky životaschopné. "Pokud se určité společnosti nepodaří obnovit životaschopnost do konce restrukturalizačního období, nelze vyloučit možnost navrácení státní podpory," varovala komise v komuniké.

Čtrnáct miliard korun měly dostat firmy Vítkovice Steel, Nová huť (dnes Mittal Steel Ostrava) a také Válcovny plechu Frýdek-Místek.

"Navzdory výjimečně příznivým podmínkám na trhu oceli nedosahují některé ocelářské společnosti v ČR a v Polsku předpokládaných výsledků," upozornila komise ve své monitorovací zprávě. "Situaci způsobila na sebe navazující zpoždění restrukturalizačního procesu," dodala.

Komise doporučila, že firmy by měly, aby mohly přežít, hlavně snížit náklady a vyrábět produkty s vyšší přidanou hodnotou.

Nespokojenost s finančním trhem

Komise také zahájila s Českou republikou řízení kvůli zákonům v oblasti finančních trhů. Komisi vadí, že ČR stále nemá zákon o restrukturalizaci a likvidaci pojišťoven, který upravuje úpadky pojišťoven, které mají pobočky ve více zemích EU.

Komise také několik zemí upozornila, včetně ČR, že zatím nemají zákon, který upravuje dozor nad finančními konglomeráty. Tento zákon sice už Sněmovna schválila, nyní je ale v Senátu a kvůli doplnění, které se týká vyvlastňování menšinových akcionářů, se zřejmě vrátí zpět do Sněmovny.

Řízení komise zahájila s většinou států v EU. Některý z požadavků nesplnilo v případě finančních trhů 13 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám