Hlavní obsah

Sobotka chce zatraktivnit penzijní připojištění

Právo, Jakub Svoboda
ČESKÁ REPUBLIKA

Ministerstvo financí (MF) přichází s revolučními návrhy na zatraktivnění systému penzijního připojištění. Jedním z nich má být sloučení daňově odečitatelných položek u připojištění i životních pojistek. "To by lidem umožnilo vybrat si při maximální daňové úlevě pouze jednu finanční službu a současně víc uspořit," řekl Právu náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Článek

Dosud si může člověk podle zákona snížit základ daně až o 12 tisíc korun ročně, pokud uzavřel s peněžním ústavem smlouvu o penzijním připojištění, a o dalších 12 tisíc, jestliže má k tomu životní pojistku.

Podle představ MF by měla být zavedena jednotná daňově odečitatelná položka 24 000 Kč, kterou by si lidé mohli mezi dvěma produkty libovolně rozložit. Mohli by si tak zvolit pouze jediný produkt, a to takový, který by jim skutečně vyhovoval. Navíc by ušetřili peníze na poplatcích.

Polepšit si mohou i zaměstnavatelé

"Smyslem nových návrhů je umožnit lidem, aby si sami vybrali, co chtějí. Stát by také neměl dělat dealera finančních produktů," prohlásil Prouza.

MF chce v rámci novely zákona o daních z příjmů rovněž prosadit, aby zaměstnavatelé, kteří přispívají svým zaměstnancům na pojištění či připojištění, si už napříště nemohli diktovat, do jakých pojišťoven či fondů budou muset lidé peníze posílat. Na oplátku by se však zaměstnavatelům o dva procentní body zvýšily daňově uznatelné příspěvky. Ty jsou nyní daňově uznatelným nákladem podniku do tří procent hrubé mzdy zaměstnance.

Ministr financí Bohuslav Sobotka počítá s tím, že ještě před plánovaným zvýšením by se tyto daňově uznatelné příspěvky zaměstnavatelů měly po vzoru daňových slev u fyzických osob také sjednotit. To by znamenalo, že by si firma mohla u jediného produktu odepsat až osm procent z hrubé mzdy pracovníka. MF se ale zatím nerozhodlo, od kdy by nová legislativní úprava měla platit.

Fondy to vítají

Penzijní fondy Sobotkovy návrhy vítají. "Jde o veskrze pozitivní opatření, která mohou zpřehlednit celý systém a současně vytvářejí prostor pro jeho větší podporu ze strany zaměstnavatelů. U některých opatření je však problematické, že mají být provedena v rámci daňového zákona," řekl Právu prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Například u případného konce exkluzivity zaměstnavatelů vyvstává podle Rusnoka otázka, zda nebudou tuto záležitost kontrolovat finanční úřady, a pokud ano, tak jak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám