Hlavní obsah

Stát stále hospodaří s přebytkem

PRAHA

Po sedmi měsících, které z roku 2005 uplynuly, hospodaří stát stále s přebytkem. Na konci července byl 10,3 miliardy korun. Vláda přitom počítá na konci roku se schodkem 83,6 miliardy korun.

Článek

Mimo politiků i analytici už nyní tvrdí, že schodek bude patrně menší, než se předpokládá. "Přebytek státního rozpočtu za prvních sedm měsíců roku je především signálem, že se ekonomika nachází v dobré kondici, díky čemuž rostou solidním tempem daňové příjmy," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Loni ve stejnou dobu byl schodek asi 49 miliard korun. Státu se poprvé od roku 1999 podařilo hospodařit v červenci s přebytkem. V samotném červenci hospodařil stát s přebytkem 6,5 miliardy korun.

"Očekávám, že celkový schodek bude v letošním roce nižší než ten, který schválila Sněmovna. Zároveň předpokládám, že Česká republika i v letošním roce dodrží parametry Konvergenčního programu," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Lepší výběr daní

Státu se daří především vybírat daně, než aby snižoval výdaje. Podle ministerstva financí se zlepšil především výběr daní z příjmů právnických osob. Stát na nich získal už 56,1 miliardy korun. To je 68,7 procenta plánovaných příjmů z této položky. V porovnání s loňskem je to o 11,1 procenta více.

Do pokladny přibylo za sedm měsíců celkem 497,2 miliardy korun, což je 61,8 procenta z 824,8 miliard, které stát plánoval.

Sociální dávky čerpají stále více

Vláda za sedm měsíců roku vynaložila na sociální dávky zhruba 194 miliard korun. To je asi o osm miliard korun více než ve stejném období loni.

"Negativně je nutné hodnotit, že výběr sociálního pojistného zůstává pod očekávanou skutečností a že vyplacené sociální dávky nadále převyšují výběry sociálního pojistného," doplnil Sobíšek. Podle něj dává dosavadní průběh plnění státního rozpočtu dobré šance, aby byl deficit na konci roku nižší než plánovaných Kč 83,6 miliardy.

Na výdajích stát zatím dal 486,9 miliardy korun, což představuje 54,8 procenta z plánovaných 908 miliard korun. Na sociální dávky z toho šlo přes 193 miliard, což je o osm miliard korun více než loni. Na sociální podporu dal stát letos o 3,6 miliardy korun méně než letos. Ministerstvo financí to zdůvodnilo tím, že loňské číslo narostlo kvůli mimořádným výdajům pro důchodce a rodiny s dětmi, které jim měly kompenzovat změny v DPH.

Stav důchodového účtu se mírně zlepšil. Zatímco v červnu se nacházel ve schodku 5,3 miliardy korun, v červenci se schodek snížil na zhruba 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám