Hlavní obsah

Česká spořitelna měla v pololetí zisk 4,8 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká spořitelna hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem téměř 4,8 miliardy korun, což je o 7,7 procenta více než ve stejném období loňského roku. Česká spořitelna je druhou největší bankou v ČR ve výši bilanční sumy i výkonnosti kapitálu, hned po ČSOB, co do počtu klientů je ale největší.

Článek

"Stalo se tak navzdory obtížnému období, kterým český bankovní sektor v současnosti prochází vinou kampaně proti bankám ze strany některých státních institucí. Úspěšného výsledku jsme dosáhli i navzdory prostředí nízkých úrokových sazeb a jeho negativnímu vlivu na čistý úrokový výnos," uvedl k výsledkům ředitel spořitelny Jack Stack.

Banka vydělávala hlavně na úrocích a také na poplatcích. Příjmy z nich stouply meziročně o 6,9 procenta na 4,37 miliardy korun. Na úrocích banka vydělala 9,03 miliardy, což je o 7,2 procenta více než v pololetí předchozího roku.

"Objem úvěrů obyvatelstvu překročil rekordní stomiliardovou hranici o 12 miliard korun, což představuje meziroční růst o 38,0 procent. Zásluhu na tomto výsledku mají zejména hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Hypoteční úvěry fyzickým osobám se zvýšily o 52,0 procent na 47,9 miliard korun," uvedla ve zprávě banka.

Bilanční suma vzrostla meziročně o 9,1 procenta na 630,9 miliardy korun.

Více vydělaly i další dvě banky

Vyšší zisk než loni vykázaly i další dvě banky. Komerční banka měla čistý zisk 4,18 miliardy korun. To je meziroční růst o 2,5 procenta.

ČSOB zvýšila formálně zisk dokonce o 78 procent na 6,2 miliardy korun. Toto číslo je ale ovlivněno mimořádným příjmem od Slovenské inkasní, která firmě vyplácí pokutu, kterou jí určilo arbitrážní řízení. Bez tohoto vlivu by zisk banky vzrostl o 13 procent na 3,96 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Dvěma bankám za pololetí opět vzrostl zisk

Komerční banka i ČSOB měly za první pololetí roku 2005 zisk v řádu miliard korun. Komerční banka prvních šest měsíců uzavřela s kladným číslem 4,18 miliardy...

Výběr článků

Načítám