Hlavní obsah

Hypotéky jsou nyní nejlevnější v historii

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Jakub Novotný

Úroky u hypoték jsou nyní na historicky nejnižší úrovni. Měsíční splátka u miliónového úvěru na dvacet let s pětiletou fixací úrokové sazby se pohybuje již kolem 6000 korun. To je méně, než kolik člověk často zaplatí za nájem.

Článek

Banky to vědí a snaží se proto na nízké sazby přilákat stále více nových klientů. Na další zlevňování hypoték však už banky nemají podle odborníků dostatek sil. "Pokud půjdou sazby ještě dolů, tak se bude jednat spíše o velmi malé změny či časově omezené nabídky," říká například Pavel Hejzlar z ČSOB. Podle ekonomů vydrží příznivé úroky nejméně do konce roku, příští rok by ale měly začít postupně růst.

Dlouhodobý pokles hypotečních sazeb v Česku vyvolalo snižování úrokových sazeb centrální banky na rekordní minimum, což bylo způsobeno příznivým vývojem inflace. V Evropské unii tak mají nižší sazby pouze Švédové.

Ceny úvěrů na bydlení šly v posledních týdnech opět dolů přesto, že bankéři již před půlrokem naříkali, že cena peněz na mezibankovním trhu je nízká a že levné hypotéky už lidem v podstatě dotují.

Zájemci o půjčku by neměli otálet

"To, že k dalšímu poklesu nakonec došlo, bylo dáno nečekaným rozhodnutím centrální banky opětovně snížit své úrokové sazby. Trh sázel na to, že ČNB sníží sazby jen jednou, a v tom se přepočítal," vysvětluje analytik Volksbank Vladimír Pikora. Mnoho ekonomů podle něj počítalo se stabilitou sazeb, protože existovalo několik důvodů, proč sazby nesnižovat. Jedním z nich bylo i rychlé zadlužování obyvatelstva. Nízké sazby zpravidla motivují více lidí k většímu půjčování.

Zájemci o hypotéku by už neměli příliš dlouho otálet, shodují se experti. ČNB podle nich nechá své úrokové sazby na nynější úrovni ještě několik měsíců a v roce 2006 je začne postupně zvedat. Sazby u hypoték potom nebudou na nic čekat a vyrazí vzhůru. K růstu úrokových sazeb by měl přispět i vývoj v zahraničí, včetně nedávného rozhodnutí Číny posílit svou měnu.

Důvodů, proč se banky snaží za každou cenu udržet úroky z půjček na bydlení nízko a poskytují lidem i stále vyšší úvěry, je podle expertů více. V první řadě je to dostatek kapitálu, jímž banky disponují, a poměrně ostrá konkurence mezi nimi. Jejich pozornost se soustředí zejména na silné populační ročníky z konce 70. let, které otázku bydlení právě řeší a hypotéka je pro ně vítanou alternativou.

Hypoteční banky vylepšují nabídku

Bance se pak otevírá fantastický obchod. Hypotéky jsou totiž na rozdíl od jiných půjček drobným klientům dobře zajištěny a nedochází u nich tak často k problémům se splácením úvěru. "Úvěry na bydlení představují pro lidi významný závazek, ručí svým bydlením, a proto se již předem snaží odhadnout své reálné možnosti splácení úvěru," potvrzuje mluvčí Raiffeisenbanky Tomáš Kofroň.

Navíc banka získá prostor pro to, aby zákazníkovi, kterého k sobě připoutá na dlouhou dobu, nabízela či přímo vnucovala i další svoje služby.

Rostoucí zájem Čechů o půjčky na bydlení potvrzují i statistiky. Banky hlásí meziroční nárůst objemů poskytnutých hypotečních úvěrů v řádu desítek procent. Jen v červnu se pro hypotéku v ČR rozhodlo 3500, tedy rekordní počet lidí.

"Červen byl nejúspěšnější v historii hypotečního úvěrování. Poskytli jsme hypotéky v objemu 2,73 miliardy korun, což představuje proti loňskému červnu nárůst o 27,6 procenta," potvrzuje i mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Banky horlivě vylepšují a zjednodušují služby spojené s hypotečním úvěrem tak, aby získaly co nejvíce klientů. Proti dřívějšku teď také žadatelům zpravidla ochotněji půjčí na bydlení více peněz. Průměrná výše hypotéky se nyní pohybuje kolem 1,4 miliónu korun. Tabulka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám