Hlavní obsah

ČNB očekává vyšší inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila odhad růstu inflace. V červnu 2006 by měla být 2,1 až 3,5 procenta. V dubnu byl přitom odhad 1,3 až 2,7 procenta. Co se týče růstu hrubého domácího produktu, ČNB jen zúžila předchozí prognózu na 3,7 až 4,5 procenta.

Článek

V prosinci by inflace měla vzrůst o 1,8 až 3,2 procenta. Ekonomika by v roce 2006 měla růst o 3,3 až 5,1 procenta. Což je opět dřívější zúžená prognóza. O výhledech ČNB informoval viceguvernér Luděk Niedermayer.

"Přehodnocení inflace souvisí i s tím, že došlo ke značnému nárůstu regulovaných cen," uvedl Niedermayer. Připomněl, že svou roli hrají i vyšší ceny ropy.

Sazby do konce roku neporostou

ČNB se také ve čtvrtek dohodla, že základní úrokovou sazbu ponechá na hodnotě 1,75 procenta. Niedermayer se pak nechal slyšet, že v nejbližších čtvrtletích se sazba měnit nebude. 

Ekonomové čekají, že sazby porostou až v příštím roce. Nynější číslo 1,75 je historicky nejnižší, v rámci EU má nižší sazbu jen Švédsko.

Reklama

Související články

ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky

ČNB ve čtvrtek zvýšila odhad růstu ekonomiky. HDP by měl v roce 2005 růst o 3,6 až 4,6 procenta, v roce 2006 o 3,2 až 5,5 procenta. Inflace by podle ČNB měla...

Výběr článků

Načítám