Hlavní obsah

Banky se do vydávání bezpečnějších karet nehrnou

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé banky v loňském roce avizovaly, že letos začnou s vydáváním platebních karet s čipovou technologií. Zatím však bezpečnější karty vydávají pouze dvě z nich. Ostatní ústavy na čipovou technologii upravují pouze bankomaty. Od začátku roku přitom platí pravidlo, podle kterého banky odpovídají za ztráty způsobené zneužitím karet bez čipu.

Článek

Karty, které mají kromě magnetického proužku i čip jsou mnohem bezpečnější. Údaje z něj nejdou nijak zkopírovat a zneužít, vejde se na něj také mnohem více dat. Například údaje o věrnostních programech vyhlašovaných společnostmi, které kartu vydaly.

V Česku se zatím používají tzv. hybridní karty, jež mají jak čip, tak proužek. Je to právě kvůli tomu, že většina terminálů v obchodech a bankomatů nedokáže čip přečíst a je potřeba v nich nastavit technologii EMV.

Bezpečnější technologie

Pokud držitel čipové karty platí na terminálu v obchodě, který umí čip číst, přístroj ho vždy vyzve, aby zadal PIN.

Tím se zabrání tomu, aby někdo zneužil kradenou kartu a pokusil se napodobit podpis, jenž prodávající stejně nikdy moc detailně nezkoumá.

Některé terminály s čipovou technologií (tzv. standard EMV) dokonce nepožadují v takovém případě jindy běžný podpis klienta na stvrzence.

Bankomaty ano, karty ne

Banky zatím upravují na technologii EMV spíš bankomaty než karty. Například GE Money bank má už všechny bankomaty schopné technologii přečíst, ale sama tyto karty nevydává. "Banka připravuje vydávání platebních karet ve standardu EMV v příštím roce," sdělil projektový manažer GE Money Bank Daniel Grinč.

Podobně je na tom i banka s největším počtem klientů, Česká spořitelna. Začít chce v příštím roce. "Kompletní přechod na čipové technologie plánujeme do konce roku 2007. S ohledem na počet karet ČS, na počet bankomatů a terminálů, jde o rozsáhlý a časově náročný projekt, který si vyžádá investice v řádu stovek miliónů korun," řekla Novinkám Helena Matuszná z České spořitelny. Banka vlastní 2,8 miliónu karet.

Čipové karty tak zatím vydávají Komerční banka a ČSOB. Výměna probíhá od roku 2002 - postupně s tím, jak klientům vyprší doba platnosti karty. ČSOB karty vydává od roku 2003. HVB Bank a eBanka a Živnobanka loni avizovaly, že karty začnou vydávat letos, zatím s tím ale nezačaly. "Banka čipové karty nevydává, do budoucna to ale plánujeme," sdělila Novinkám mluvčí eBanky Pavla Paseková.

První bankomat, jenž čip akceptuje, zprovoznila letos v březnu Komerční banka. "Celá síť by měla být na standardní čipovou technologii EMV převedena do konce října," řekla Romana Kubálková z KB. ČSOB avizovala, že její bankomaty by měly číst údaje z čipu do konce roku.

Banky ručí za zneužití

Neexistence nové technologie se přitom bankám může prodražit. Od začátku roku 2005 totiž v zemích EU platí tzv. liability shift. To znamená, že pokud je karta zneužita a banka nepoužívá čipovou technologii, která by takovému zneužití mohla zabránit, padá odpovědnost za ztrátu automaticky na banku.

"Česká spořitelna akceptuje od ledna 2005 rozhodnutí kartových asociací o přenesení odpovědnosti na vydavatelskou banku v případech podvodných transakcí kartou, která neobsahuje čip," řekla Matuszná. Kolik banka ale od začátku roku klientům takto vyplatila, nesdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám