Hlavní obsah

Dráhy soupeří s letadly a autobusy o cesty na dovolené

PRAHA

České dráhy se chystají v letošní turistické sezóně konkurovat leteckým i autobusovým dopravcům při nabídce dopravy do letních turistických destinací. S vlastní ofenzivou rovněž přišly České aerolinie, které pod tlakem nízkonákladových dopravců snížily pro léto ceny do většiny významných evropských měst.

Článek

Dráhy se chtějí soustředit na méně vzdálené evropské turistické cíle. Hlavní změnou na by měla být od června změna tarifu, kterou však zatím neschválilo vedení firmy. Od zjednodušení a zlevnění tarifů si dráhy slibují návrat cestujících, kterých za loňský rok ubylo 13 miliónů.

Vlakem do Splitu nebo Varny

V mezinárodní dopravě je největší novinkou ČD přímé vlakové spojení z Prahy do Splitu na pobřeží Jaderského moře. Vlak pod názvem Jadran Expres bude jezdit na objednávku jednou týdně. Vedle lidí bude přepravovat i auta, kola a další zavazadla.

Každý den se zájemci nově dostanou lehátkovými vozy i do švýcarského Curychu za zpáteční cenu kolem 4000 Kč a ve vybrané dny pojedou speciální lehátkové vozy z Prahy do bulharského Burgasu a Varny. Mimo to železnice posílí nejpoužívanější vlaky, mezi než patří například Vindobona z Hamburku přes Prahu do Vídně.

Nově budou moci turisté rovněž přepravovat jízdní kola ve vybraných mezistátních vlacích EuroCity, které kopírují mezinárodní cyklostezky, například na trase Praha -Vídeň či Praha - Hamburk.

Ceny letenek srazila levná konkurence

Autobusoví přepravci letos zatím zaznamenali zvýšení zájmu o cesty do zahraničí zhruba o třetinu. V sezóně by měl být podle Tomáše Svozila ze společnosti OnlineBus nárůst ještě výraznější. Firma pro následující letní měsíce nabízí například zpáteční jízdenku do Londýna za 1980 korun či zvláštní slevy na cesty do Německa a Nizozemska s pevným datem návratu.

Ceny do evropských turistických center v letecké dopravě sráží vzájemný boj tradičních leteckých společností a tzv. nízkonákladových dopravců. Například jednosměrnou letenku do Londýna tak lze u společnosti easyJet pořídit od 500 Kč bez letištních tax. Na to reagovaly ČSA i British Airways snížením cen až o 3000 Kč na 2990, respektive 3990 korun za zpáteční let.

Novinkou je příchod společnosti Germanwings, která nabízí letenky včetně poplatků od 19 eur. Tuto sumu může cestující zaplatit za let do Kolína nad Rýnem, kam společnost létá z Prahy, a následně i do dalších zhruba 20 destinací v Evropě a okolí. Levné letenky zejména na Jadran nabízí i slovensko-švýcarský letecký dopravce SkyEurope. Do Splitu, Zadaru či Dubrovníka se cestující z Bratislavy dostanou během hodiny za 990 korun. České aerolinie předpokládají, že v letní sezóně zvýší počet přepravených cestujících meziročně o 17 procent na 2,1 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám