Hlavní obsah

Analytik: do Egypta letos odjede výrazně méně Čechů

PRAHA

Počet českých turistů, kteří letos navštíví Egypt, klesne kvůli teroristickým útokům až o pětinu. Původně se očekávalo, že zemi navštíví v letošním roce 160 až 165 tisíc Čechů. Řekl to ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek.

Článek

"Ti, kteří mají zájezdy již zakoupeny, do Egypta v naprosté většině odjedou, prodej nových pobytů však klesne," uvedl.

Cílem útoků se stalo letovisko Šarm aš-Šajch. Exploze si vyžádala přes 80 mrtvých, mezi nimi je i jeden Čech. V oblasti je nyní podle informací ministerstva zahraničních věcí 1500 až 2000 českých turistů, kteří jsou ubytování ve 30 až 40 hotelech.

Beránek upozornil, že teroristický útok není důvodem pro to, aby CK vracela klientům peníze. Cestovní kanceláře avizují, že klientům, kteří mají pořízen zájezd do Egypta, nabídnou jiné destinace. Roman Fisek z Firo Tour uvedl, že se budou snažit klientům vyměnit Egypt například za Řecko. Problémem podle něj je, že v Evropě vrcholí sezona a letoviska na jihu kontinentu jsou vesměs plná. Nyní se zde situace ještě zhorší.

Z Egypta se vrátí 100 lidí

Mezi cestovní kanceláře, které mají v Egyptě větší množství klientů, patří Exim tour, Sunny Days, Čedok, CK Fischer či Firo Tour. Část z nich, podle prvních informací asi sto, se chce vrátí speciálem Českých aerolinií, který do Egypta odlétl. Boeingem ČSA se může do ČR dopravit zhruba 160 lidí. V případě nutnosti by aerolinie zvažovaly i vyslání druhého stroje.

Turismus je hlavním zdrojem státních příjmů Egypta, v roce 2003 tvořil více než 11 procent HDP. Loni Egypt navštívilo rekordních 8,1 milionu turistů a vydělal 6,6 miliard dolarů, příjmy z turismu rostou ročně o 25 procent. Beránek očekává, že Egypťané na pokles zájmu po dnešních útocích zareagují snížením cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám