Hlavní obsah

Šéfem antimonopolního úřadu má být Pecina

– PRAHA

Vláda ve středu navrhla za nového šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Pecinu. Ten by měl nahradit dosavadního šéfa úřadu Josefa Bednáře, kterému v září skončí funkční období. Způsob, jakým byl Pecina navržen irituje předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska. ČSSD se s nikým o kandidátech nebavila a rovnou přišla s Pecinou.

Článek

Šéfa ÚOHS jmenuje na návrh vlády prezident republiky. "Navrhla mě vláda, teď je na panu prezidentovi, zda mě jmenuje. Návrh vlády velmi vítám," řekl Pecina. Bednář vedl úřad šest let, kdyby vláda nevybrala jinak, mohl by sloužit ještě jedno funkční období.

Pokud se Pecina do čela úřadu dostane, musí se vzdát členství v ČSSD. Úřad je hodnocen jako nezávislý a jeho šéf nemůže být podle zákona členem žádné strany.

Úřad by po Pecinově jmenování měly čekat velké změny. "V první řadě bych trval na tom, aby úřad dodržoval zákonné lhůty. Tedy například když má k rozhodnutí lhůtu 30 dní, aby se to netáhlo půl roku. Chtěl bych také, aby docházelo k minimu takových rozhodnutí, která potom musí předseda úřadu sám rušit. Chci, aby bylo méně odvolání proti rozhodnutím úřadu a také méně stížností na jeho činnost," prohlásil Pecina.

Kalousek: je ohrožena nezávislost

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se ve čtvrtek pozastavil nad tím, jakým způsobem vláda Pecinu vybrala. Ačkoliv je to funkce nezávislá, byl protlačen přes ČSSD. Ta pak slíbila  že na oplátku podpoří kandidáta KDU-ČSL na šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. Kalousek ale říká, že žádná taková dohoda neexistuje.

Kalouskovi vadí, že sociální demokracie o kandidátovi se svými koaličními kolegy nediskutovala. Pouze oznámila jméno. "Neslyšeli jsme žádný důvod, proč by to měl být pan Pecina, ani jsme neslyšeli žádný důvod, proč by neměl pokračovat pan Bednář," uvedl Kalousek.

Pecina patří mezi velké kritiky úřadu, kam nyní přichází. Do sporu s ÚOHS se dostal například v kauze o ceny surového železa, které dodává Mittal Steel Ostrava firmě Vítkovice Steel. ÚOHS rozhodl, že ceny jsou tržní, Pecina ve sporu stojí na straně státní firmy Vítkovice Steel a tvrdí, že dodávky jsou předražené.

Reklama

Výběr článků

Načítám