Hlavní obsah

Ministři se shodli na deficitu rozpočtu na příští rok

Novinky, alt
PRAHA

Státní rozpočet bude příští rok hospodařit se schodkem 76,4 miliardy korun. Alespoň si to tak představuje vláda, která ve středu tento návrh ministra financí Bohuslava Sobotky schválila. Novinkám to potvrdil mluvčí resortu Marek Zeman.

Článek

Podle Zemana se ministři také předběžně dohodli na výdajových rámcích jednotlivých resortů. Přesně ale ministerstva své potřeby teprve vyčíslí během prázdnin.

Schodek rozpočtu je pouze o 7,2 miliardy korun nižší, než je plánovaný deficit na tento rok. Rozpočty jsou ve schodcích desítky miliard korun i přesto, že české ekonomice se daří a podle mnoha ekonomů je nejlepší doba na to, tvořit rozpočty vyrovnané.

Výdaje o dvě miliardy nižší

Ministr financí plánuje příjmy rozpočtu na 830,2 miliardy korun a výdaje na 906,6 miliardy. To je jen o dvě miliardy méně než je plán na letošní rok. Evropská komise na ČR tlačí, aby výdaje snižovala.

Ministři i letos požadují více peněz, než si pro ně Sobotka představuje. Větší požadavky už ale patří k folklóru, mají je každý rok. Například loni jim ale na účtech zůstalo 30 miliard, které původně chtěli, ale nakonec vůbec nevyužili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám