Hlavní obsah

Vláda schválila změny v životním minimu

PRAHA

Vláda schválila změny ve výpočtu sociálních dávek. Nynější životní minimum formálně klesne za stávajících 4400 korun pro dospělého jednotlivce na 2870 korun. K tomu se ale budou připočítávat částky na bydlení. Zákon, který připravil ministr práce Zdeněk Škromach, schválila ve středu vláda.

Článek

Škromach tvrdí, že jiné rozložení životního minima donutí lidi, kteří dávky zneužívají, hledat si práci. Těm, co to dělat nebudou, sociální dávky klesnou, pokud budou práci hledat i mimo úřad práce, například přes inzerát, dávky budou vyšší.

Nová úprava by měla podle ministerstva posílit malé rodiny. U velkých rodin se příjem sníží, protože suma na bydlení bude "společná" a minimum nižší.

"Dosud je životní minimum dvousložkové. Zahrnuje základní náklady na osobní potřeby (výživa, oblečení a ostatní) a nezbytné náklady na domácnost (tedy i na bydlení). Nově bude životní minimum jednosložkové a nebude už zahrnovat výdaje spojené s bydlením," sdělila mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Příspěvek na bydlení, který by lidem vyrovnal nyní pobíranou sumu přibližně na úroveň, jaká je nyní, by lidé dostávali zčásti od státu a zčásti od obcí. Kromě nynějšího příspěvku na bydlení se zavede ještě tzv. dávka na bydlení podle zákona o hmotné nouzi. Mírně se zvýší například i příspěvky na děti nebo rodičovské příspěvky.

Zákon musí ještě projednat obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Navrhované hodnoty životního minima
.první osoba v domácnostidruhá osoba v domácnostitřetí a další osoby (děti)v domácnosti
dospělý287025802580
dítě do 6 let-18701310
dítě 6-15 let-23001610
dítě(student) 15-26 let-26301850
zdroj: MPSV

Vedle životního i existenční minimum

Nový systém zavádí i pojem existenční minimum. To je dolní hranice sumy, kterou člověk od státu dostane. V případě, že bude odmítat hledání práce, bude to 2010 korun.

Zákony také zavedou nový příspěvek na živobytí, který bude v kompetenci obcí a lidé ho dostanou také pouze tehdy, když budou spolupracovat na hledání práce, nebudou odmítat nabízenou práci atd. Na dávky dětí v rodině to ale nebude mít vliv.

Přesně spočítat, jak si která rodina na dávkách polepší, je složité, konečná částka závisí na výdajích na bydlení, regionu, kde rodina žije, příjmu jejich členů. MPSV ale upozorňuje, že většině rodin dávky vzrostou, protože poroste např. sociální příspěvek nebo příspěvek na dítě.

Změny od července

Že má vláda zákon v plánu je zřejmé už od února, kdy schválila věcný záměr zákona, nyní Škromach předložil přesná čísla. Pokud projdou nynější návrhy, začne zákon platit v červenci 2006.

Škromach se zákon pokoušel prosadit už na konci minulého roku, Sněmovna ho ale už nestihla projednat. Paradoxně se proto životní minimum zvýšilo, protože jeho zvyšování na začátku každého roku ukládá platný zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám