Hlavní obsah

Paroubek: penzijní reforma teď není nutná, ale bude

– PRAHA

Velmi nezvyklým výrokem překvapil v úterý premiér Jiří Paroubek české ekonomy. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že není nutné, aby Česko dělalo nyní penzijní reformu. Na rozhovor upozornil server Patria. Paroubek tvrdí, že média jeho slova dezinterpretovala. Myslel prý pouze to, že podle něj by reforma by v následujících 20 letech být nemusela, ale asi bude.

Článek

Agentura Bloomberg, které Paroubek rozhovor poskytl, si podle šéfa své pražské pobočky Jamese Gomeze stojí za tím, co bylo zveřejněno.

Paroubek je tak asi jediný, kdo řekl, že reforma potřebná není. Opak tvrdí nejen ekonomové, ale i evropské instituce, Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond. Reformu má připravenou i sama ČSSD.

Premiér tvrdí, že schodek rozpočtu klesá, loni byl tři procenta HDP, a pokud se reforma nyní neprovede, ekonomiku to nepoškodí. Popřel tak varování Evropské komise, která tvrdí, že ČR by s reformou měla začít.

"Nemusíme s reformou spěchat ..., má cenu zkoušet jít jinou cestou a zavést místo toho nějaká propopulační opatření," prohlásil Paroubek, podle nějž se deficit rozpočtu snižuje více, než se očekávalo.

Premiér: nemyslel jsem to tak

Paroubek poté, co na výrok reagovali ostatní politici řekl, že jeho slova byla zkreslena a vytržena z kontextu. "Je známá věc, že 20 let by se nemusela důchodová reforma provádět, nicméně já si myslím, že s největší pravděpodobností to nutné je," řekl novinářům po úterním zasedání Bezpečnostní rady státu.

Premiér tvrdí, že svým výrokem myslel pouze to, že 20 let žádný propad systému nehrozí.

Paroubek výroky pronesl v době, kdy se strany snaží dohodnout, jaký typ reformy zvolí, a kdy práci finišuje i expertní tým. Že se ale nynější vláda do reformy příliš nehrne, bylo jasné už v době, kdy nastoupila k moci.

Snad mezi všemi stranami, kromě KSČM, panuje shoda, že reforma je nutná. Lidé se dožívají vyššího věku, penzi tedy pobírají déle a současně klesne počet lidí, kteří na jejich penze pracují. Strany se ale na reformě nedokázaly shodnout. Paroubek proto sám svolal strany, aby se na reformě dohodly.

Systém změnu potřebuje

Schůzka proběhla minulý pátek. Expertní komise, kterou vedl Vladimír Bezděk z České národní banky, tu politikům představila závěry. Komise měla za úkol propočítat náklady návrhů penzijních reforem jednotlivých stran. Od vládních politiků ale už po schůzce padaly výroky, že současný systém nebude ekonomiku ještě dvacet let zatěžovat.  [celá zpráva]

"Těch dvacet let by mělo sloužit k postupnému přechodu na systém nový," řekl Novinkám ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Dohoda tedy určitě nebyla, že se teď dvacet let nebude dělat nic. Škromach Paroubkovy výroky odmítl komentovat s tím, že je osobně neslyšel, a neví tedy zda nejsou dezinterpretovány.

Nynější důchodový systém nyní zemi nezatěžuje. Demografové ale spočítali, že na jednoho důchodce bude brzy připadat jeden pracující. Aby pak lidé brali důchody, za něž by mohli žít, nebo aby se v opačném případě nezhroutil rozpočet státu, musí se změnami začít minimálně deset let v předstihu.

Výrok premiéra Paroubka je velmi přelomový v tom, že zatímco nyní se strany spíše přely o to, jak reformu udělat, premiér přišel s tím, že není potřeba ji dělat. Alespoň je ne teď.
Kdo mluví pro reformu:
V květnu předseda ODS Mirek Topolánek po schůzce a předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem řekl, že penzijní reforma je jednou z priorit jeho případné další vlády
"Je nutné s reformou penzijního systému neotálet. Pokud se totiž nic nezmění, za čas bude stále více občanů rozčarováno, jak nízký důchod má," řekl v dubnu bývalý ministr financí a nynější šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.
"Důležité je, aby byla přijata především důchodová reforma, protože zde figurují ty největší výdajové položky. Věřím, že do konce roku se podaří najít základní princip reformy," řekl ministr práce Zdeněk Škromach loni v Lidových novinách
Světová banka a Mezinárodní měnový fond loni prohlásily, že reforma veřejných financí, zdravotnictví a důchodů je v ČR potřebná. Za příklad dostali Češi Poláky.
...a kdo proti
Na druhou stranu pouze KSČM tvrdí, že nynější systém je udržitelný i do budoucna. Nyní se s názorem připojil i premiér Paroubek.
Z penzijní reformy KSČM plyne, že chce zachovat současný systém, v budoucnu by uvažovala o zvýšení hranice odchodu do důchodu, pojistná sazba by postupně měla růst až na 33,6 procenta
"Nemusíme s reformou spěchat ..., má cenu zkoušet jít jinou cestou a zavést místo toho nějaká propopulační opatření," řekl premiér Jiří Paroubek pro agenturu Bloomberg

Všeobecný odpor

Předseda vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek se proti Paroubkovu výroku postavil. Podle něj by byl odklad nezodpovědný. "Jsme pravděpodobně jediná země v EU, jejíž třicátníci netuší, jaký budou brát důchod a v jakém systému," řekl předseda lidovců.

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý Paroubkovi vzkázal, že tím, že se nějaký problém prohlásí za neexistující, se ho nezbaví. Tak se problémů dříve zbavovala jen komunistická strana.

Že vláda začne pracovat na legislativních změnách penzijního systému, je uvedeno i v jejím programovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám