Hlavní obsah

Výdajové paušály se mohou zvýšit až na 80 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výdajové paušály pro živnostníky by se měly od příštího roku zvýšit z nynějších 25 procent na 30 až 80 procent. Nejvyšších by se mohli dočkat zemědělci, nejnižší by platily pro lidi podnikající v pronájmech nebo službách.

Článek

Informaci Novinkám potvrdil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman s tím, že na změnách se dohodl šéf resortu financí Bohuslav Sobotka a premiér Jiří Paroubek.

Paušály by měly především u drobných živnostníků nahradit složité účetnictví a ulehčit tak podnikatelům život. Podnikatel se přitom při prokazování daně může rozhodnout, zda ji vypočítá podle přesných výdajů, nebo se rozhodne pro tzv. daňový paušál, kterým "jen" odpočítá dané procento z výdajů a daň dopočítá a zaplatí ze zbytku. Nynější paušál 25 procent téměř nikdo nevyužívá.

Standardní paušál bude 50 procent

Pokud by podnikatelé stropu využili, nemuseli by už vést podrobné účetnictví, ale pouze informace o celkových příjmech a výdajích. Paušály by mohli využít i velcí podnikatelé, protože by neexistoval žádný strop, nad který by už podnikatel musel daně vypočítávat klasickou cestou.

Výdajové paušály pro jednotlivé obory podnikání (v% z příjmů)
pronájmy30
právníci, auditoři, autorské honoráře40
standardní paušál50
řemeslníci60
zemědělci80
zdroj: MF

Ministr financí Bohuslav Sobotka původně navrhoval zvýšení paušálů na 50 procent. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn prosazoval 70 procent a pro zemědělské prvovýrobce 80 procent. Štědřejší podporu zemědělcům navrhoval i šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Návrh paušálů je součástí chystané novely daně z příjmu. Ta by měla od příštího roku snížit daně všem zaměstnancům s nízkými a středními příjmy. [celá zpráva]. Poslanci by mohli novelu zákona o dani z příjmu projednat možná již na mimořádné schůzi, která bude zahájena 16. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila snížení daní

Vláda ve středu schválila návrh ministra financí Bohuslava Sobotky na snížení daní z příjmu. Lidem s platem do 30 tisíc měsíčně by měl ušetřit tři až čtyři...

Výběr článků

Načítám