Hlavní obsah

Potomci právovárečníků Prazdroj nevysoudili

Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jihoafričtí majitelé Plzeňského Prazdroje, společnost SAB Miller, se nemusí bát o svůj majetek. Plzeňský okresní soud totiž v úterý zamítl žalobu dvou potomků plzeňských právovárečníků, kteří zpochybňují poválečné znárodnění pivovaru a tím i jeho následnou privatizaci v devadesátých letech.

Článek

"Majetková podstata pivovaru byla znárodněna na základě Benešových dekretů již v roce 1945. Žádné právní předpisy nemají usnesení o tom, že by se měly napravovat křivdy z těchto let," odůvodnil svůj verdikt soudce. "Právo várečné bylo zrušeno už v roce 1951, patří do právní historie, je to vyhaslý pojem," odmítl další argument žaloby. Soudce však připustil, že zmíněné znárodnění proběhlo bez náhrady a o tu by žalobci mohli začít usilovat.

"My nepožadujeme žádné restituce, chceme aby se prokázalo, že znárodnění proběhlo v rozporu se zákonem a tudíž je neplatné," uvedl Karel Svoboda, jeden ze žalobců a vnuk posledního předsedy správní rady někdejšího Měšťanského pivovaru. Jak doplnil, proti rozhodnutí soudu se odvolá. "Nechci předjímat, ale mám pocit, že evropské právo pojem vyvlastnění bez náhrady nezná," dodal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám