Hlavní obsah

Euro v reakci na francouzské referendum oslabuje

– EVROPA
Novinky, ČTK, Bloomberg

Kurz jednotné evropské měny reagoval na odmítnutí euroústavy francouzskými voliči pádem o cent a ocitl se k dolaru na sedmiměsíčním minimu. Měna na konci minulého pracovního týdne před referendem byla na 1,2544 dolarů za euro, v pondělí, kdy byly výsledky známé, klesl kurz pod 1,25 dolaru za euro na 1,2476 dolaru.

Článek

Jak na tom euro ale opravdu je, se uvidí až v úterý, protože pondělí je v USA a Velké Británii svátek a na trzích se neobchoduje.

Euro začala klesat hned po otevření evropských trhů. "Je to opravdu špatná zpráva, dává jasný signál: euro klesá, prodávejte ho," řekl analytik Royal Bank of Scotland v Tokiu Luke Waddington.

Měna oslabila také k japonskému jenu a britské libře. Proti euroústavě hlasovalo v neděli 55 procent Francouzů. [celá zpráva] Odmítnutí bylo tak jasné, že nemá smysl referendum opakovat.

Pokles kurzu o půl centu nebyl nijak drastický, částečně to bylo dáno i tím, že trh předem počítal s tím, že Francouzi euroústavu domítnou, v kurzu měny se proto pesimismus v zemi, která hraje v EU jednu z nejdůležitějších rolí, promítal postupně.

Strach o další vývoj

Stejně tak jako politici nyní budou čekat, co odmítnutí euroústavy bude pro jednotnou Evropu znamenat, čekají i analytici, jak referendum zahýbe ekonomikou. "Vstoupili jsme do období velké nejistoty a investoři nejistotu nemají rádi," řekl francouzský ministr financí Thierry Breton stanici France 2.

Zprávy k odmítnutí euroústavy ve Francii najdete zde:

Většina ekonomů tvrdí, že Francouzi svým hlasováním vyjádřili spíše obavu z další integrace EU než z měnové unie, euro se proto nemusí bát nějakých dalších pádů. "Francouzské ne neznamená konec eura. Ukazuje jen, že EU by si měla vyřešit řadu věcí, než pokročí dále," řekl devizový analytik Tohru Sasaki z tokijské pobočky banky JPMorgan Chase.

Někteří ale tvrdí, že odmítnutí euroústavy poškodí unii tak výrazně, že euro bude oslabovat dlouhodobě. "Finanční trhy eurozóny začnou všeobecně pociťovat mrazivé větry. Nebudou toho ušetřeny akcie ani obligace," míní hlavní evropský ekonom americké Bear Stearns David Brown.

Měnu může srazit i výsledek téhož hlasování v Nizozemsku. Ani obyvatelé této země nejsou Evropské ústavní smlouvě dvakrát nakloněni. Pokud by ji i oni odmítli, byl by to pro měnu další signál k poklesu

Koruna zůstává ušetřena

Česká měna, jejíž kurz je s eurem spjat, na francouzské voličské mínění nijak nereagovala. Obchoduje se stále za 30,50 K4/EUR. Bez výraznějším pohybů zůstala i k americkému dolaru, jeden se prodává za 24,34 koruny.

Podle Davida Navrátila z České spořitelny může koruna krátkodobě oslabit o deset až 20 haléřů. Všechny trhy ale musí čekat až na úterý, v pondělí je ve Velké Británii a USA svátek, obchodování je tu proto zastaveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám