Hlavní obsah

Akcie bank rychle ztrácely

Právo, Bedřich Choděra

Vybírání zisků pokračovalo na domácím akciovém trhu také ve středu, a to větším tempem a u více titulů. Nejrychleji ztrácely cenné papíry peněžních ústavů a ČEZ. Příliv peněz do českých akcií není velký, možná již předčasně začala prázdninová sezóna.

Článek

Komerční banka se první den obchodovala bez nároků na dividendu a podle očekávání se to projevilo na poklesu kursu. Akcie KB oslabily o 3,70 procenta na 2861 Kč, Erste Bank o 1,97 procenta na 1142 Kč.

Největší podíl obchodů připadl na ČEZ. Analytici komentovali zprávy z této firmy související se zřejmým dalším poklesem vývozu elektřiny kvůli nedostatečné přenosové kapacitě blokované vyrovnáváním kolísajících dodávek z větrných elektráren v Německu a o obnovených úmyslech rozšířit jadernou elektrárnu v Temelíně. ČEZ si totiž stěžuje také na regionální limity pro těžbu uhlí. Jaderná elektrárna navíc neprodukuje skleníkové plyny, ale náklady na výstavbu by byly určitě enormní.

Petr Žabža uvedl na internetových stránkách společnosti Patria Finance, že výzva obchodního ředitele ČEZ lépe stanovit podmínky pro subvence větrné energie v EU sotva najde ohlas, velké energetické firmy v Německu si uhájí své zájmy. ČEZ ve středu oslabil o 1,31 procenta na 407,50 Kč.

Větší nákupní zájem se projevil u akcií Zentivy. Ty posílily o 1,06 procenta na 811,50 Kč. Index PX 50 klesl o 1,34 procenta na 1121,3 bodu.

V pondělí 30. května budou vyřazeny z obchodování na pražské burze akcie Sokolovské uhelné, v úterý 14. června je budou následovat cenné papíry OKD, sdělil mluvčí BCPP Jiří Kovařík. Se Sokolovskou uhelnou se musí burza rozloučit kvůli zrušení společnosti bez likvidace s převzetím jmění hlavním akcionářem. Podmínkou vyřazení z obchodování ještě ale je doručení rozhodnutí rejstříkového soudu. V případě opoždění zásilky dojde k vyřazení následující obchodní den. U OKD požádal o odchod emitent.

Evropa

Velké západoevropské burzy po většinu dne oslabovaly. Investoři se obávají vlivu drahé ropy, jejíž cena setrvává na vysokých hodnotách. Zprávy ze společností byly smíšené. Finský výrobce mobilů Nokia dále ztrácí podíl na trhu, který nyní klesl z 33 na 30,4 procenta. Akcie Nokie oslabily o 0,8 procenta.

Kurs cenných papírů rakouské OMV posílily až o 5 procent po informaci, že se její provozní zisk ztrojnásobil. Firmě pomohla akvizice rumunské petrolejářské společnosti Petrom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám