Hlavní obsah

Z části peněz pro sport splácí Sazka halu

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sázková společnost Sazka velmi lišácky vyřešila splácení šestimiliardových dluhopisů, které vydala na stavbu Sazka Areny. Na jejich úhradu použila peníze, které má podle zákona odvádět na podporu sportu, například financovat sportovní svazy.

Článek

"Ministerstvo financí společnosti Sazka řeklo, že takový krok je v souladu se zákonem," řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Marek  Zeman. O případu jako první informovaly Hospodářské noviny.

"Podle zákona mohou loterie odvést část prostředků i na financování sportovních staveb," řekl Zeman. Podle něj ministerstvo Sazce řeklo, že podobný způsob financování haly je možný už v době, kdy stát jednal o zárukách na stavbu haly.

Státní záruku na šestimiliardový úvěr žádaly banky, s nimiž Sazka o financování jednala. Vláda Vladimíra Špidly se ale v roce 2003 odmítla zaručit za úvěr a Sazka musela na financování haly vydat dluhopisy. Šéf Sazky Aleš Hušák pak Špidlu nepozval na slavnostní otevření haly.

Dluhopisy za pět miliard

Sazka pak byla nucena vydat dluhopisy za 5,6 miliardy korun, protože na stavbu haly v pražských Vysočanech neměla prostředky. V roce 2003 dokonce na chvíli kvůli nedostatku financí stavbu zastavila.

Zákon o loteriích říká, že provozovatelé loterií a sázkových her musí část svého výdělku dávat na veřejně prospěšné účely. V případě Sazky, jejíž výdělky přesahují miliardu korun ročně, je to nejméně dvacet procent. Že by Sazka mohla dluhopisy splácet právě povinnými odvody na sport se spekulovalo už v době, kdy dluhopisy vydávala. 

Z peněz, které Sazka odvádí na veřejně prospěšné účely, nyní splácí celou sumu. "Splátky dluhopisů jsou pouze z těchto zdrojů," řekl Novinkám mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund. Dluhopisy bude firma splácet deset let.

Na začátku měsíce Sazka splatila v přepočtu 300 miliónů korun společnosti J.P. Morgan, která řídí obchodování s dluhopisy Sazky na burze v Lucemburku. Dalších 143 miliónů odvedla sportovním svazům a sdružením.

Reklama

Související články

Sazka vydá dluhopisy na financování haly

Loterijní společnost Sazka zřejmě do několika týdnů vydá emisi dluhopisů na financování výstavby víceúčelové haly v Praze. Objem emise by se měl pohybovat...

Sazka prodala dluhopisy na Arenu

Společnosti Sazka se podařilo upsat dluhopisy v objemu 175 miliónů eur (zhruba 5,6 miliardy korun), které vydala kvůli financování výstavby Sazka Areny....

Výběr článků

Načítám