"Letos bude nedostatek hovězího pro zpracovatele," řekl v pondělí v Brně prezident Agrární komory Jan Veleba. Neznamená to ale, že by hrozil nedostatek hovězího masa. Stejně jako veškeré zboží, se i maso do ČR dováží. Čeští chovatelé, především v blízkosti hranic, navíc také poražené krávy častěji prodají například v Rakousku nebo Německu, protože za kilogram živé váhy dostanou více peněz než od tuzemských zpracovatelů.

"V Evropě hovězí není a v Rakousku a Německu dostanou chovatelé za kilogram v živém o sedm až 15 korun více," řekl Veleba. Domácí masokombináty platí asi 42 korun za kilogram a navíc později než zahraniční firmy.

Produkce hovězího je nyní na úrovni 190 tisíc tun, zatímco ideálem by bylo 250 tisíc tun. Pokles stavu skotu je ale pochopitelný jak vzhledem k podílu dováženého masa, tak částečným odklonem lidí od hovězího masa v posledních letech. Lidé se zdravějši stravují a přednost dostávají druhy lehčího masa právě na úkor vepřového a hovězího.