Hlavní obsah

Ropákem roku je náměstek průmyslu Martin Pecina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cenu za antiekologický počin, udělovanou už třináct let, získal za rok 2004 náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Vysloužil si ji tím, že podporoval těžbu hnědého uhlí v severních Čechách i za cenu likvidací tamních obcí a stále navrhuje postavit další dva bloky jaderných elektráren.

Článek

Cenu uděluje odborná porota a její výsledky oznámil Martin Ander z Hnutí Duha, které anketu pořádá.

Pecina řekl, že je na vítězství v anketě Ropák hrdý. "Jsem navíc v dobré společnosti lidí, kteří toto ocenění získali již v minulosti. Myslím si, že by lidé měli konečně vědět, kdo se skutečně chová ekologicky a kdo na druhou stranu zavinil, že obyvatelé Plzně museli osm let dýchat zplodiny z aut projíždějících centrem města," podotkl Pecina s poukazem na spory s ekology, které oddálily stavbu obchvatu Plzně.

Vedlejší "soutěží" je klání o Zelenou perlu, tedy o největší antiekologický výrok. Za loňský rok ji získal  šéf druhého bloku jaderné elektrárny v Temelíně Václav Havlíček za svá slova v Hospodářských novinách, která zněla: "Ono takzvané vyhořelé palivo tedy můžeme bezpečně ukládat do země. Po třech stech tisících letech se jeho radioaktivita sníží na přípustnou úroveň a pak se s ním může nakládat jako s dnešním popílkem, komunálním odpadem a spoustou jiných produktů moderní civilizace."

Výsledky ankety Ropák roku 2004
1.Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchoduza podporu těžby hnědého uhlí v severních Čechách
2.Jaroslav Foldyna, náměstek hejtmana Ústeckého krajeza podprou stavby jezů na dolním Labi
3.Milan Šimonovský, ministr dopravyza podporu stavby jezů na dolním Labi

Vítězem loňského ročníku ankety byl poslanec za ČSSD a někdejší ministr dopravy Jaromír Schling za prosazování stavby jezů na dolním Labi. Zelenou perlu za rok 2003 dostal starosta Horních Tošanovic a koordinátor Iniciativy R48 Petr Martiňák za výrok: "Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se tedy dalo podle mého názoru čas od času přepravit do jiných oblastí." Výrok byl proti budování tzv. ekoduktů, tedy přechodů pro zvířata nad rychlostní silnicí R48.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropákem 2003 se stal exministr Schling

Cenu Ropák, která je udělována za největší antiekologický počin, získal za loňský rok bývalý ministr dopravy a současný poslanec za ČSSD Jaromír Schling....

Výběr článků

Načítám