Hlavní obsah

Čína zatím vývoz textilu omezovat nebude

PEKING

Čína zatím nemá v úmyslu omezovat vývoz textilu zavedením vyšších vývozních cel. Nehodlá se tudíž podvolit Evropské unii, která začala prudký růst dovozu čínského textilu vyšetřovat a požaduje, aby se Čína sama začala angažovat v omezení vývozu do Evropy. Řekl to místopředseda Čínské obchodní komory Čao Sin-jü.

Foto: internet

.

Článek

Navzdory obavám, že levný čínský textil zaplaví Evropu, Spojené státy i další oblasti včetně České republiky, vývoz podle Čaa letos neroste rychleji než začátkem loňského roku. Čao novinářům řekl, že Čína již přijala opatření k omezení vývozu a omezuje nové půjčky, což má zastavit prudký růst odvětví. Musí ale dbát také na to, že v textilním průmyslu pracuje přibližně 19 miliónů lidí.

Od začátku tohoto roku neplatí systém globálních cel, který bránil záplavě dovozu čínského textilu. Čína hned od ledna začala vývoz textilu omezovat zavedením zvláštních vývozních daní, které se vztahují na každý kus textilu bez ohledu na jeho cenu. Dovoz z Číny do zemí EU se u některých kategorií textilu od začátku roku zvýšil až o 534 procent.

Komisař EU pro obchod Peter Mandelson proto doporučil vyšetři, jaká je situace u devíti kategorií textilního zboží. Obchodní partneři Číny mohou podle smluv většinou dovoz textilu omezovat, pokud prudce vzroste a začne ohrožovat trh dané země. Čína může intervenovat až do té míry, že by mohla růst vývozu snížit na 7,5 procenta ročně.

V ČR ohroženo 120 000 pracovních míst

Čao nicméně tvrdí, že objem vývozu se příliš nezvyšuje. Vývoz čínského textilu do všech zemí v prvním čtvrtletí vzrostl prý o 19,1 procenta, zatímco mezi lety 2003 a 2004 činilo tempo růstu 20,6 procenta. Některé země si ale stěžují, že je textil z Číny ničí. Například podle maďarského sdružení výrobců textilu dovoz z Číny prakticky zlikvidoval tamní textilky.

Podle českých výrobců příliv levného čínského textilu v tuzemsku vážně ohrozí až třetinu ze 120 000 pracovních míst v odvětví. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana je ČR z dovozu levného asijského textilu stejně nervózní jako další evropské země. Vláda podle něj bude český textilní, obuvnický a kožedělný průmysl hájit.

Reklama

Výběr článků

Načítám