Hlavní obsah

Výnos z pronájmu nových bytů asi 5 procent

Novinky, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Výnosy z pronájmů nových bytů se pohybují okolo pěti procent ročně, nikoli, jak nedávno uvedla ČTK, okolo 20 procent. Právu to sdělil odborník na nemovitostní trh Jiří Pácal. "Již selským rozumem lze spočítat, že vzhledem k cenám bytů v Praze není možné reálně dosahovat výnosu 20 procent ročně," uvedl Pácal.

Článek

Pácal své tvrzení doložil na příkladu nového průměrného bytu 21 o ploše 60 čtverečních metrů. Jeho pořizovací cena může činit 2,1 miliónu korun (35 000 Kč za m2).

Obvyklá výše měsíčního nájmu se pohybuje okolo 13 000 korun měsíčně, to je 156 000 korun za rok. Od toho ale musí pronajímatel odečíst jednak poplatky spojené s vlastnictvím, údržbou a správou bytu (fond oprav a údržby domu, správa, pojištění domu, daň z nemovitostí) - asi 2500 korun měsíčně, to je 30 000 korun za rok - jednak náklady spojené s pronájmem bytu, které slouží k údržbě a opravám bytu, a náklady spojené se změnou nájemce, případně provizi realitní kanceláři při hledání nového nájemce apod.

Ty obvykle činí asi 10 procent nájmu, tedy 1300 korun měsíčně a 15 600 korun za rok. "Náklady spojené s pronájmem bytu sice vlastník pravidelně nehradí, ale musí s nimi počítat," uvedl Pácal. Podle jeho slov tak majitel z pronájmu získá po zmíněných odečtech za rok asi 110 000 korun, což představuje výnos zhruba 5,2 procenta. Tento výnos ovšem ještě podléhá zdanění.

Pácal upozornil, že výpočet je zjednodušený, protože neobsahuje případný nárůst hodnoty bytu, ale ani výnos, který by člověk místo koupě bytu získal při jiném investování. "Při investici do koupě bytů s následným pronájem lze výjimečně dosáhnout výnosů okolo 7 až 8 procent, v mnoha případech ale i méně než 4 procenta," zdůraznil Pácal. Soudí, že pro dosažení výnosu 20 procent p. a. by musel měsíční nájem uvedeného bytu činit asi 28 až 40 000 korun měsíčně, a to již po odečtu všech plateb z titulu vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám