Hlavní obsah

Vláda chce omezit papírování podnikatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři se ve středu shodli na potřebě výrazně snížit administrativní zátěž podnikatelů. Těm by se mělo ulevit při vyplňování nepřeberného množství formulářů, které kolikrát považují za zbytečné a vyplňují je pro různé úřady několikrát.

Článek

"Přes současnou politickou situaci jsme se zabývali opatřeními, jež mají zkvalitnit podnikatelské prostředí v ČR. Administrativní zátěž by se v konečném důsledku měla snížit až o pětinu," řekl novinářům po zasedání vlády vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Všem resortům bylo uloženo provést do konce letošního roku analýzu, zda jejich předpisy zbytečně nezatěžují firmy a živnostníky. Úřad vlády pak vypracuje souhrnnou studii a v roce 2006 předloží vládě návrh zákona, který by podnikatelům konečně ulevil.

Byrokracii chce vláda snížit především odstraňováním přebytečných požadavků, duplicit a lepší spoluprací státních orgánů, které si budou získané informace vzájemně vyměňovat, místo aby je po firmách a živnostnících stále znovu vyžadovaly.

K novým zákonům se vyjádří i podnikatelé

Vláda také uložila zkvalitnit přípravu nových zákonů a norem. Ministerstva budou muset před předložením materiálů do vlády konzultovat se zástupci podnikatelů i s občanskými sdruženími předpokládané dopady navrhovaných opatření. "Žádná legislativní změna by tak v budoucnu neměla prostředí pro podnikání zhoršit," zdůraznil Jahn.

Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy se vláda odhodlala k činu v nejvyšší čas. "Administrativa obecně spojená s podnikáním v ČR začíná být džunglí, v níž se přestávají orientovat i daňoví poradci. Jak se potom mají chovat a dodržovat zákony živnostníci," řekl Danda.

Reklama

Výběr článků

Načítám