Hlavní obsah

Automobilka Rover může týden fungovat, dostala úvěr od vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONGBRIDGE

Britská automobilka MG Rover dostala možnost oddálit svůj pád. Britská vláda dala automobilce úvěr ve výši 6,5 miliónu liber, což je asi 280 miliónů korun, na provoz závodu. Peníze na výrobu a výplaty vystačí asi na týden.

Článek

Jedinou možností, jak automobilku zachránit, bylo jednání s čínskou společností Shanghai Automotive Industry (SAIC) o vytvoření aliance. Dohoda ale v minulých dnech zkrachovala a Rover tak ztratil naděje na úvěr, který mu v případě dohody slíbila britská vláda. Ta se automobilku snaží zachránit, protože je to poslední větší automobilka v britských rukou.

"Vláda souhlasí s poskytnutím nezbytného financování nucenému správci, aby v automobilce MG Rover zabránila rozdávání výpovědí pro nadbytečnost. Snažíme se také udržet podnik v chodu," sdělila britská ministryně průmyslu Patricia Hewwittová. Podle ní se vláda bude snažit s nuceným správcem dál jednat, jak automobilku udržet v chodu.

Od pátku se správa automobilku v rukou auditorské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC), která Rover nouzově řídí. Snaží se, aby se čínská společnost vrátila k jednacímu stolu. "Doufáme, že za těchto změněných podmínek nás SAIC vyslechne, když se pokusíme zjistit, zda mají o spojení stále zájem," řekl Tony Lomas z PwC.

V Roveru, který má hlavní podnik ve městě Longbridge, je ohroženo 6000 pracovních míst, v samotném městě a okolí až 15 tisíc, mnoho firem je na existenci automobilky závislých.

Britská Rover MG není nijak ekonomicky spojená s automobilou Land Rover, která patří pod křídla koncernu Ford Motor Company. Tyto automobilky totiž bývají často mylně zaměňovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka Rover je před zánikem

Velké Británii hrozí, že přijde o svou poslední významnou automobilku. Společnost Rover MG je v rozkladu a nedaří se jí zajistit si spojení s jiným podnikem,...

Výběr článků

Načítám