Hlavní obsah

Český Telecom loni vydělal přes pět a půl miliardy korun

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina Český Telecom vykázala za loňský rok čistý zisk 5,568 miliardy korun a výnosy jí meziročně stouply o pětinu na 62,141 miliardy Kč. Vyplývá to z auditovaných konsolidovaných finančních výsledků, které v pondělí firma oznámila.

Foto: Alena Sobotová

Knižní bazar Čtenáři čtenářům

Článek

Na vysokém zisku má výrazný podíl mobilní operátor Eurotel, který je stoprocentní dceřinou firmou Telecomu. Výnosy z pevných telefonních linek totiž ve srovnání s rokem 2003 klesly o šest procent na 34,4 miliardy korun a počet provolaných minut o osmnáct procent.

Propad z hlasových služeb nedokázaly vyrovnat ani rostoucí příjmy z internetu a datových služeb o 12 procent na 3,7 miliardy korun. Telecom byl s více než 130 tisíci zákazníků vysokorychlostního internetu pevné i mobilní technologie největším poskytovatelem těchto služeb v ČR.

Eurotel loni zvýšil své výnosy na 29,5 miliardy korun. Koncem roku 2004 měl 4,6 miliónu klientů a udržel si tak vedoucí pozici na českém mobilním trhu. Český Telecom v loňském roce investoval celkem 5,8 miliardy korun. Počet jeho zaměstnanců se snížil o 19 procent na 8830, což mu umožnilo výrazně zredukovat osobní náklady a zvednout efektivnost.

Vrcholí soutěž o nového vlastníka

Telecom se svými loňskými výsledky zařadil mezi nejziskovější firmy v ČR. To má příznivý vliv na probíhající privatizaci 51,1procentního podílu, který v něm má stát. V současné době chystají účastníci výběrového řízení své závazné nabídky.

Ve hře o Telecom však už není konsorcium vedené PPF, které v únoru podalo vůbec největší předběžnou nabídku - 71,3 miliardy korun, a pak ze soutěže odstoupilo. Zůstali tedy čtyři uchazeči. Španělská Telefonica, belgický operátor Belgacom, švýcarský Swisscom a konsorcium amerických investičních společností Blackstone, CVC Capital Partner a Providence Equity, do nějž dodatečně přibyl ještě France Télécom.

Ministerstvo financí (MF) je přesvědčeno, že privatizace Telecomu bude i nadále probíhat podle scénáře stanoveného vládou. "Platí, že definitivní nabídky podají uchazeči do 29. března. Vláda pak na jejich základě vzápětí rozhodne, zda pokračovat v soutěži, nebo zvolit přímý prodej celého balíku akcií na kapitálových trzích," řekl Právu mluvčí MF Marek Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám