Hlavní obsah

Do ČR loni přijelo osm miliónů turistů, nejvíce Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českou republiku navštívilo loni nejvíce turistů od roku 1999. Zemi navštívilo 7,9 miliónu turistů, v porovnání s rokem 2003 je to nárůst o pětinu. Nejvíce lidí přijíždí do ČR z Německa, loni to byly téměř dva milióny lidí. V průměru strávili v ČR 4,8 dní.

Článek

Druzí v pořadí jsou Slováci, loni jich do ČR přijelo 785 tisíc a v průměru v zemi strávili čtyři dny. Jen o málo méně, 783 tisíc lidí, přijelo do ČR z Velké Británie. Nárůst v porovnání s rokem 2003 je o více než polovinu.

"K tak výraznému zájmu o ČR ze strany Britů přispěly mimo jiné letecké společnosti, které nabízejí nízkorozpočtové lety z Velké Británie do ČR a zpět," řekl ředitele agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Britové často létají do ČR jen na víkend. Průměrná doba pobytu je 3,8 dne. 

Mezi další země s výrazným nárůstem počtu příjezdů do ČR se zařadily Itálie, Nizozemsko, Rusko, Španělsko a USA. Přesné číslo turistů, kteří přijedou do ČR nelze určit. CzechTourism ho odhaduje na základě údajů o ubytování.

"Naopak největší pokles jsme zaznamenali ze strany Poláků a Izraelců," informuje agentura. Poláků přicestovalo pouze 373 406, stále méně jich jezdí od roku 2001. Je to dáno zřejmě tím, že v Polsku je vysoká nezaměstnanost, a tedy nižší životní úroveň. Stálé méně Poláků vyjíždí totiž do všech zemí, nejen do ČR.

Odhady počtu turistů z jednotlivých zemí v roce 2004
Německo1 986 543
Slovensko785 050
Velká Británie783 882
Polsko373 406
zdroj: CzechTourism

Nejvíce utratí Japonci

Rostoucí počet lidí, kteří do ČR jezdí, souvisí podle CzechTourismu s celosvětovým trendem, po útlumu na přelomu tisíciletí se počet lidí, kteří cestují, stále zvyšuje. Podle údajů Světové obchodní organizace loni vycestovalo 760 miliónů lidí ve světě.

Česká republika má z turistického ruchu příjmy kolem pěti procent HDP. Po automobilovém průmyslu, který v tuzemsku dominuje, je to druhá nejvýznamnější oblast. Podle odhadů utratili zahraniční turisté v ČR přes 107 miliard korun. Nejvíce utratí turisté z Japonska, Ruska a Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Do ČR letos zamíří mnohem více turistů

Česko jako láká stále více zahraničních turistů. V prvním čtvrtletí letošního roku jich do země přicestovalo 1,4 miliónu, což je to o 15 procent více...

Výběr článků

Načítám