Hlavní obsah

Sněmovnu čeká boj o daňový balíček

Právo, Jan Holý

Poslanecká sněmovna by měla během své stávající schůze schvalovat i vládní daňový balíček, projednávat se ho chystá právě ve středu. Návrh s účinností od 1. ledna 2020 nově upravuje například zdanění tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu. Opozice ho tvrdě kritizuje a vidí v něm jen snahu vlády, jak si zajistit příjmy pro naslibované výdaje.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na úterní schůzi Sněmovny

Článek

Poslanci k návrhu předložili desítky pozměňovacích návrhů. Ačkoli rozpočtový výbor podpořil jen část z nich, pro některé změny při hlasování ve výboru zvedali ruku i koaliční poslanci za ČSSD.

Předloha tak bude zřejmě ve třetím čtení čelit nejen obstrukcím opozičních poslanců, ale i návrhu na zamítnutí. Naopak vláda může ve Sněmovně počítat s klíčovou podporou komunistů.

Svár o zdanění rezerv pojišťoven

TOP 09 i ODS již dříve avizovaly, že se jim vládní návrh nelíbí. „Balíček, tak jak prošel rozpočtovým výborem, zvyšuje daňovou zátěž občanů, a proto ho nepodpoříme. Od začátku říkáme, že pro zvýšení daní zvedneme ruku pouze v případě snížení jiných daní, například zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ prohlásil šéf po­slanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Návrh ruší také nesystémovou výjimku ze zdanění úrokových příjmů plynoucích z korunových dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013 a například stanovuje, že remízky, meze a jiné prvky, které zadržují vodu v krajině, nebudou dále daňově znevýhodňovány.

Slovensko odvážně a razantně snižuje daně. V Česku se o tom už ani neuvažuje

Ekonomika

Součástí balíčku je i změna metody tvorby technických rezerv pojišťoven pro účely daně z příjmů právnických osob. Pojišťovny již od podání vládního návrhu upozorňují na jeho možný negativní dopad především na klienty a dále také na možný odliv kapitálu z ČR.

Poukazují zejména na to, že vláda by zdanila dlouhodobé úspory klientů pojišťoven.

Rozpočtový výbor nedávno i hlasy dvou poslanců za ČSSD přijal návrh Věry Kovářové (STAN) a doporučil vztáhnout nová pravidla zdaňování rezerv jen na neživotní pojištění. U životního pojištění by pro pojišťovny platila dosavadní pravidla.

„Členové rozpočtového výboru se přijetím pozměňovacího návrhu k vyloučení zdanění rezerv na životní pojištění postavili na stranu odpovědných klientů, kteří si uzavřeli životní pojištění,“ komentoval to výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Pololetní výběr DPH stoupl na 200 miliard korun

Ekonomika

Podle něj pojišťovací sektor najde způsob, jak „finančně přispět do společnosti jinou cestou než zdaněním prostředků určených na výplatu klientům“.

S úpravou pravidel pouze pro rezervy u neživotního pojištění nesouhlasí šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Pokud by pro takový návrh hlasovali někteří poslanci za ČSSD ve Sněmovně při třetím čtení návrhu zákona, považovala by to ministryně za porušení koaliční smlouvy. „Věřím, že k tomu při schvalování nedojde,“ řekla v úterý v ČT Schillerová.

I tady ale vládu podrží komunisté, jak Právu potvrdil jejich předseda Vojtěch Filip. „Je to krok správným směrem. Navrhované změny, které doporučil rozpočtový výbor, nepodpoříme. Snížilo by to rozpočtové příjmy, s jejichž využitím počítáme v dalších letech v bytové politice,“ prohlásil Filip.

KSČM chce podle jeho slov směrovat příjmy do výstavby sociálních bytů, ale i nájemních ať už obecních, či družstevních.

Změna metody

Podle ministerstva financí se jedná o dlouhodobě avizovaný, jasně zdůvodněný krok, který je konzultovaný s pojišťovnami.

Úřad poukazuje, že se nejedná o nové zdanění technických rezerv pojišťoven, ale pouze o změnu metody stanovení výše jejich daňové uznatelnosti, a to objektivnějším způsobem.

„Dáváme pouze do pořádku jedno vylobbované privilegium. Privilegium pojišťoven, které je vzhledem k ostatním daňovým poplatníkům mimořádně nespravedlivé. Opozice před lety dala pojišťovnám možnost agresivní daňové optimalizace a nyní, když to naše vláda napravuje, tak pochopitelně brojí proti,“ komentuje návrh nových pravidel ministryně Schillerová.

Podle ní se nejedná o žádné nové zdanění, ale pouze úpravu, kdy se tato daň má platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám