Hlavní obsah

Aktuální nálada ve vedení německých firem se zlepšila, výhled je naopak horší

Novinky, bož

Nálada ve vedení německých podniků se poprvé za půl roku o něco zlepšila. Index podnikatelského klimatu v září stoupl z 94,3 na 94,6 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Výhled na další měsíce se však opět zhoršil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Pokles si vzal přestávku,” uvedl šéf institutu Clemens Fuest.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc stoupl z 97,4 na 98,5 bodu.

„Výhled na nadcházející měsíce se však opět zhoršil,” dodal Fuest. Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, totiž klesl ze srpnových 91,3 na aktuálních 90,8.

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Pokud by k poklesu došlo i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že se Německo dostalo do takzvané technické recese. Ta je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související články

Německá ekonomika poklesla

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Oproti stejnému období loňského roku...

V Německu čekají vstup do recese

Německý hospodářský institut IfW ve středu předpověděl, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vstoupí do recese. Zároveň zhoršil odhady hospodářského růstu...

Výběr článků

Načítám