Hlavní obsah

Zlevňování benzinu nekončí. Natural v průměru stojí méně než 32,50

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 se od minulé středy snížila o devět haléřů na 32,48 koruny za litr. U nafty cena klesla v průměru o pět haléřů na 31,69 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. září

Článek

Nejdražší benzin řidiči natankují na Vysočině, kde jej čerpací stanice prodávají za průměrných 32,94 Kč za litr. Za diesel nejvíce zaplatí řidiči v Praze, v průměru 32,25 Kč za litr.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou v Jihočeském kraji. Natural tam stojí průměrně 32,04 Kč za litr a diesel 31,19 Kč/l.

„Ceny pohonných hmot se snižují od přelomu května a června. Tehdy se průměrná cena benzinu vyšplhala až na 33,73 koruny za litr a průměrná cena nafty dosahovala úrovně 32,76 koruny za litr. Aktuálně lze benzin pořídit za průměrnou cenu 32,48 koruny za litr a naftu za 31,69 koruny za litr. Řidiči tak ušetří 1,25 koruny na litru benzinu a 1,07 koruny na litru nafty,” uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Setrvalý trend snižování cen na čerpacích stanicích podle něj snižuje marže pumpařů. „Výrazný prostor pro další pokles cen již nemají, proto lze v následujících týdnech očekávat, že se ceny benzinu a nafty začnou ustalovat,” odhaduje ekonom.

„Při současné ceně ropy Brent na úrovni kolem 61 dolarů za barel by pumpaři byli schopni dál zlevňovat, ale musel by být silnější kurz koruny vůči dolaru,” dodal Křeček.

Reklama

Související články

Ropa výrazně zlevňuje

Ceny ropy v úterý výrazně klesají. Dolů je tlačí růst produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska, stejně jako eskalace obchodního sporu mezi...

Výběr článků

Načítám