Hlavní obsah

Hongkongská burza chce koupit londýnskou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hongkongská burza podala překvapivou nabídku na koupi londýnské burzy za 36,6 miliardy dolarů (858 miliard korun), uvedla ve středu agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Budova burzy LSE v Londýně.

Článek

„Představenstvo je přesvědčené o tom, že spojení s londýnskou burzou by znamenalo strategickou příležitost vytvořit světového lídra,“ uvedla v prohlášení Hongkongská burza (HKEX).

Prvotní údaje o výši nabídky se liší. Podle informací Reuters nabídka oceňuje burzu v Londýně (LSE) dokonce na 39 miliard dolarů (913 miliard korun). Nabídka je zčásti v hotovosti a zčásti v nově vydaných akciích HKEX. Přichází jen několik týdnů poté, co londýnská burza oznámila plánované spojení s datovou firmou Refinitiv. Ta patří obřímu investičnímu fondu Blackstone. Z prohlášení HKEX vyplývá, že transakce by se uskutečnila jedině když spojení s Refinitiv neproběhne.

Londýnská burza se již delší čas snaží posílit vliv v Asii a nedávno navázala spolupráci s burzou v Šanghaji, upozornila Reuters.

Šéf LSE, bývalý bankéř Goldman Sachs David Schwimmer řekl, že nabídka je zatím „velmi předběžná a podmíněná”. Burza ji ale podle něj zváží a pak přijde s odpovědí.

Akcie LSE v reakci dopoledne posilovaly o skoro sedm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám