Hlavní obsah

Berlín zmrazí nájemné, tvrdý plán zmírní

Plán na zmrazení cen pronájmů v německém hlavním městě Berlíně nabývá jasnějších obrysů, píše server týdeníku Focus. Koalice na berlínské radnici (SPD, Levice a Zelení) se ve čtvrtek dohodla, že se sníží platby za nájemné. Původní tvrdý plán na zastropování nájmů se ovšem zmírní.

Dvoupokojový byt v módní čtvrti Prenzlauer Berg (na ilustračním snímku) přijde na asi 1500 eur (přes 38 tisíc korun) měsíčně, což je zhruba poloviční cena za obdobný byt v noblesní londýnské části Primrose Hill.

Článek

Nájemné se nebude zmrazovat na pět let, jak se původně uvažovalo. Počítá se s mírným zvýšením, měřítkem pro pronajímatele by měla být roční míra inflace, píše Focus. Snižovat se mají pouze ty nájmy, jejichž výše dosahuje 30 procent výdaje domácnosti.

Od návrhu Katrin Lompscherové z postkomunistické strany Levice, která v metropoli zodpovídá za bydlení a rozvoj města, se němečtí sociální demokraté (SPD) a Zelení distancovali. Lompscherová navrhovala, aby se nájemné zmrazilo na úrovni 8 euro (cca 208 korun) za metr čtvereční obytné plochy bez ohledu na polohu bytu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Pronájem jednopokojového bytu v centru

Jeden z návrhů počítá s tím, že by se maximální výše nájemného odvozovala od výše nájemného v roce 2013.

Do města přichází 40 tisíc lidí ročně

Vedení Berlína počítá s tím, že by zákon měl vejít v účinnost v lednu 2020.

Náklady na bydlení v německém hlavním městě, které dříve proslulo mimořádně nízkými životními náklady, se od roku 2011 téměř zdvojnásobily, neboť výstavba nedrží krok s růstem místní populace.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Pronájem třípokojového bytu mimo centrum

V posledním desetiletí se ročně do města přistěhovalo 40 tisíc nových obyvatel, což zvedlo ceny nájmů více než dvojnásobně. Mnoho původních obyvatel si proto stěžuje, že má kvůli drahému bydlení potíže vyjít s penězi.

Přestože nájmy v německé metropoli značně stouply, v porovnání s Londýnem nebo Paříží jsou stále nízké. Dvoupokojový byt v módní čtvrti Prenzlauer Berg přijde na asi 1500 eur (přes 38 tisíc korun) měsíčně, což je zhruba poloviční cena za obdobný byt v noblesní londýnské části Primrose Hill.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám