Hlavní obsah

Na trh se dostává „krvavé“ zlato

Novinky, tov

Na světový trh se dostávají zlaté cihly falešně označené logy velkých výrobců, například švýcarských firem. Padělky je těžké odhalit a jsou ideálním zdrojem financování pro obchodníky s drogami nebo vojenské diktátory, napsala ve středu agentura Reuters. Podvodníky podle ní lákají i aktuálně vysoké ceny zlata.

Foto: Profimedia.cz

Zlato

Článek

V posledních třech letech byly zajištěny zlaté cihly nejméně za 50 milionů dolarů (1,16 miliardy korun) označené nepravými logy švýcarských výrobců zlata, tzv. rafinerií. Nacházely se v trezorech jednoho z největších obchodníků se zlatem, banky JPMorgan Chase, uvedla Reuters s odkazem své zdroje z oboru.

Banka nechtěla konkrétní informaci komentovat. Nepřímo ji ale potvrdila s tím, že „když se setká s falešně značeným zlatem, vždy okamžitě kontaktuje úřady”.

Čtyři vysoce postavení manažeři potvrdili, že šlo o množství zhruba tisíce falešně značených zlatých cihel nejčastěji o váze jednoho kilogramu. Je to jen malý zlomek ve srovnání s celkovou světovou produkcí zhruba 2,5 milionu cihel ročně. Ale padělky jsou tak sofistikované, že další tisíce cihel nemusely být odhaleny, upozornila agentura.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Označování zlata ve Švýcarsku

„Poslední padělky cihel byly udělány vysoce profesionálně,“ řekl Michael Mesaric, šéf švýcarské rafinerie Valcambi. Podle něj je zřejmě v oběhu „řádově více” takových cihel, než se povedlo odhalit.

Dříve prý byli podvodníci méně šikovní. V roce 2017 odhalily úřady stovky cihel se snadno odhalitelnými chybami, jako je falešné identifikační číslo, chyba v názvu firmy nebo příliš mělké značení.

Nyní se přitom nejedná o dříve v oboru celkem běžné padělky, kdy jsou pozlacené cihly z jiného materiálu. Ty je možné celkem snadno poznat. V tomto případě jde o pravé zlato, mnohdy velmi kvalitní, jenom označení je falešné. Výrobci se tak snaží obejít omezení úřadů týkající se praní špinavých peněz.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Místní těžař drží zlatý nuget v Burkina Faso

Neznačené zlato vytěžené třeba v Africe, Venezuele nebo Severní Koreji se dá prodat jen na černém trhu za výrazně nižší ceny. S falešným označením švýcarských a dalších velkých firem má větší hodnotu a při přepravě nevzbudí podezření. Dokáže zmást úředníky i bankéře.

Na legální trh se zlatem se tak dostane „krvavé” zlato, přičemž peníze z jeho prodeje často slouží k financování zločinů nebo diktátorských režimů, vůči kterým platí sankce, dodává Reuters.

Podle zdrojů agentury většina těchto falešně značených cihel pochází z Číny, která je jedním z největších světových výrobců a dovozců zlata. Může jít o zlato ze třetích zemí, které zde jen přeznačí. Na trh se pak dostává přes velkoobchodníky se zlatem z Hongkongu, Japonska či Thajska do celého světa. Čínské úřady, které mají kontrolu obchodu se zlatem na starost, ale v prohlášení uvedly, že o produkci a přepravě padělků nemají žádné informace a dohlížejí na řádné dodržování pravidel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny zlata

Celníci ve Švýcarsku zadrželi v letech 2017 a 2018 v regionu Ticino u italských hranic, kde se nacházejí tři ze čtyř největších švýcarských rafinerií zlata, přes šest set zlatých cihel. Všechny měly falešné značení.

Podvodníky nyní lákají i vysoké ceny zlata, cena za troyskou unci nedávno vyskočila nad 1500 dolarů, protože investoři ve zlatě hledají bezpečný přístav kvůli obavám z možné ekonomické krize.

Společnosti reagují zaváděním dokonalejších metod na označování zlata, jako hologramů a dalších používaných u bankovek. Z bezpečnostních důvodů nechtějí prozrazovat podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena zlata stoupá, lidé si je zakopávají

Cena zlata je nejvyšší za posledních šest let a stále roste. Mnozí z těch, kdo mají finanční přebytky, se zlatem či stříbrem zajišťují. „Zhruba dvě třetiny...

Výběr článků

Načítám