Hlavní obsah

Brexit bez dohody? Londýn nezaplatí EU 1,1 bilionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Pokud nebude Evropská unie souhlasit se změnami dohody o odchodu Británie, Londýn v rámci vyrovnání s EU nezaplatí stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu Kč), ale pouze devět miliard liber. Britský premiér Boris Johnson to v neděli hodlá sdělit představitelům Evropské unie, uvedl britský portál MailOnline.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Očekává se, že premiér Johnson, který se na mezinárodní scéně objeví poprvé od příchodu do Downing Street, řekne představitelům EU na summitu G7 v Biarritzu, že sumu 39 miliard liber, na níž se dohodla jeho předchůdkyně Theresa Mayová, Británie sníží na devět miliard, nebo dokonce pouhých sedm miliard liber.

Johnsonova hrozba vychází z analýzy jeho právníků, že v případě scénáře brexitu bez dohody by měla částka činit jen zmíněnou sumu, protože s přechodným obdobím nebudou spojeny žádné náklady.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden prohlásil, že i kdyby Británie 31. října opustila EU bez dohody, stejně by měla částku uhradit celou.

Na summitu G7 se Jonhson má v neděli sejít s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a očekává se také uspořádání setkání s francouzským prezidentem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tuska britský premiér vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl. Předseda Evropské rady v sobotu na Twitteru napsal: "Doufám, že se nechce zapsat do historie jako 'Pan Bez dohody'.

Dohoda s USA

Po odchodu z Evropské unie bude mít Británie se Spojenými státy velkou obchodní dohodu, kterou bude možné uzavřít rychle. Před schůzkou s britským premiérem Borisem Johnsonem na okraj summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v jihofrancouzském Biarritzu to v neděli řekl americký prezident Donald Trump. Johnsona považuje šéf Bílého domu za toho pravého muže, který Británii zajistí úspěšný odchod z EU.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký president Donald Trump v New Hampshire

Nedělní snídaně je prvním dvoustranným jednáním amerického prezidenta s novým britským premiérem. Trump nicméně Johnsonovi v minulosti už několikrát vyjádřil značné sympatie a podpořil i jeho postoj k brexitu. Na dotaz novinářů, jakou by dal předsedovi britské vlády k jednáním o brexitu radu, prezident v neděli  odpověděl, že Johnson "žádné rady nepotřebuje, je tím pravým mužem pro tuto práci".

Americký prezident je přesvědčený, že Británie a Spojené státy po brexitu budou mít "opravdu velkou" obchodní dohodu. Její uzavření by podle něj mohlo být rychlé.

Johnson sice očekává, že obchodní jednání s Washingtonem budou těžká, americký trh podle něj ale britským firmám nabídne obrovské příležitosti. Před jednáním se šéfem Bílého domu se britský premiér v neděli vyslovil také proti obchodním válkám a různým bariérám. Spojené království podle Johnsona totiž už více než 200 let z volného světového obchodu těží.

Reklama

Výběr článků

Načítám