Hlavní obsah

Češi dluží 2,38 bilionu, splácejí čím dál lépe

Novinky, bož

Objem nespláceného dluhu obyvatel Česka ve druhém čtvrtletí klesl o 5,5 miliardy na 31,4 miliardy korun. Počet lidí, kteří měli problém se splácením svých dluhů na spotřebu, se meziročně snížil o 61 tisíc na 215 tisíc klientů. Celkový objem dluhu obyvatel Česka ke konci druhého čtvrtletí meziročně vzrostl o 148,7 miliardy na 2,38 bilionu korun. Vyplývá to ze zprávy Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Celkový dluh domácností v Česku

Článek

Počet lidí, kteří nespláceli úvěry určené na bydlení, dosahoval 18 571. Meziročně se snížil o 4000. Celkově nesplácí dluhy na bydlení asi 1,7 procenta klientů.

„Počet lidí, kteří nesplácejí své dluhy z hypoték a stavebního spoření, klesá na rozdíl od dluhů určených na spotřebu v posledních letech pravidelně, a to tempem 14 až 18 procent ročně,“ uvedla ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Podle ní se počet lidí nesplácejících tyto dluhy za tři roky snížil dokonce o 42 procent. „Své dluhy na bydlení v současnosti není schopno splácet pouze 1,7 procenta klientů, což je nebývale nízký údaj,“ dodala.

V Karlovarském kraji nesplácí dluhy na bydlení o 2,8 procenta klientů, v Ústeckém kraji o 2,7 procenta klientů a v Moravskoslezském kraji dvě procent. V Praze jde o 0,9 procenta a ve Středočeském kraji o 1,4 procenta. V dalších krajích se tento údaj pohybuje kolem celorepublikového průměru.

Zároveň se již 17 čtvrtletí v řadě, tedy více než čtyři roky, snižuje výše takzvaného ohroženého dluhu. Za ohrožený je považován takový dluh, u nějž nedošlo ke splacení tří po sobě jdoucích řádných splátek. V posledním čtvrtletí se tento dluh snížil o 15 procent na 31,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Šmejdi dlužníkům radí za peníze dál

V Česku se množí případy, kdy samozvaní specialisté na oddlužení, tzv. insolvenční šmejdi, radí dál za tučné poplatky dlužníkům, jak se vyhnout splácení dluhů.

Výběr článků

Načítám