Hlavní obsah

Němci se bojí jaderné nehody v Česku, nakupují jódové tablety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle televizní a rozhlasové stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Množství tablet, které za 8,4 milionu eur (217 milionů korun) objednal Spolkový úřad pro ochranu před zářením, je čtyřikrát vyšší než současné německé zásoby. Jódové tablety mají obyvatele ochránit před nebezpečím rakoviny štítné žlázy v důsledku radiace.

Doporučení Komise pro ochranu před zářením, která je poradním orgánem vlády, počítají mimo jiné s tím, že v případě vážné jaderné nehody by ve více než osmdesátimilionovém Německu jódové tablety dostávali mladiství a také těhotné matky na celém území země.

Větší riziko než v tuzemských reaktorech vidí šéf komise Wolfgang Müller v jaderných elektrárnách v sousedních a blízkých zemích.

„Myslete na Belgii, na Francii, na Švýcarsko, na Česko, na Švédsko. A když se tam něco stane, musíme samozřejmě německé obyvatelstvo chránit,” uvedl.

Panika kvůli Fukušimě

V reakci na havárii v japonské Fukušimě se Němci rozhodli do roku 2022 trvale odstavit všechny zbývající reaktory. Havárie byla způsobena i na Japonsko mimořádně silným zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

Německá veřejnost, stejně jako tamní politici a média, zastává vůči používání jaderné energie dlouhodobě negativní postoj.

Před dvěma lety demonstrovalo v Cáchách u hranic s Belgií 50 tisíc lidí proti jaderné elektrárně Tihange. Tu od města dělí zhruba 70 kilometrů. Cáchy následně začaly obyvatelům rozdávat jódové tablety.

Anketa

Obáváte se jaderné nehody v Česku?
Ano
14,6 %
Ne
85,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9759 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám