Hlavní obsah

Deficit rozpočtu USA se prohloubil o 27 procent, výběr daní nestačí výdajům

Deficit federálního rozpočtu USA se za deset měsíců tohoto fiskálního roku prohloubil o 27 procent na 867 miliard USD (20 bilionů Kč). Výdaje rozpočtu rostly více než dvakrát rychleji než výběr daní. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin

Článek

Výdaje rozpočtu se za říjen až červenec zvýšily o osm procent na 3,73 bilionu USD. Daňové příjmy za stejnou dobu vzrostly o tři procenta na 2,86 bilionu USD.

K prohloubení deficitu přispívá loňské rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa snížit daně o 1,5 bilionu USD, a také nové výdaje. Stav rozpočtu zhoršuje od roku 2016 mimo jiné stárnutí populace, kvůli kterému více lidí čerpá peníze z federálního programu zdravotního pojištění pro seniory Medicare. Trump také slíbil po uvedení do funkce zvýšit výdaje na armádu, což je dalším významným faktorem prohlubování deficitu.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) podle médií očekává, že v roce 2022 překročí rozpočtový deficit jeden bilion USD. Loňský schodek činil 779 miliard USD a byl nejvyšší od fiskálního roku 2012

Reklama

Výběr článků

Načítám