Hlavní obsah

V Česku přibylo ubytovaných turistů, domácích i cizinců

Novinky, tov

Ve druhém čtvrtletí se zvýšil počet hostů v hotelích, penzionech a kempech meziročně o 4,9 procenta na 5,8 milionu. Návštěvnost nepřetržitě roste již šestým rokem a dynamika růstu domácích a zahraničních hostů se vyrovnala, uvedli ve čtvrtek statistici.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisté v kempu

Článek

Mírně se také prodloužila doba pobytu turistů v ubytovacích zařízeních, v průměru na 2,4 noci. Z celkového počtu přenocování se 67 procent uskutečnilo v hotelích, 10 procent v penzionech a na kempy, chatové osady či turistické ubytovny připadalo 23 procent nocí.

„I přes chladný a deštivý květen se návštěvnost v ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí zvýšila. Podíleli se na tom shodně domácí i zahraniční hosté. Z pohledu TOP 10 zemí jsme největší nárůst zaznamenali u Německa a Francie. Naopak počet turistů z Velké Británie a Jižní Koreje klesl,” uvedl Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Daří se i lázním

Z pohledu regionů se nejvíce přenocování uskutečnilo v Praze, kde skoro 90 procent připadlo na zahraniční turisty. Domácí klientela strávila nejvíce nocí v Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji.

Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenaly Liberecký a Olomoucký kraj (shodně o 12,4 procent) a také Pardubický kraj (o 11,0 procent). Návštěvnost se snížila pouze na Vysočině o 1,4 procenta.

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 238 tisíc hostů, o 7,3 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Karlovarský kraj si připsal nárůst o 10,5 procenta lázeňských hostů.

Reklama

Výběr článků

Načítám