Hlavní obsah

Výrobci motocyklů Harley-Davidson klesl zisk, kvůli obchodní válce čeká horší prodeje

Novinky, bož

Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson ve druhém čtvrtletí meziročně klesl zisk z 242,3 milionu dolarů na 195,6 milionu dolarů. Informoval o tom server listu Financial Times. Výsledky předčily očekávání analytiků. Společnost však snížila celoroční odhad prodejů zejména v důsledku obchodní války mezi USA a Evropskou unií (EU).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační snímek. Motocykly Harley-Davidson v ulicích Prahy

Článek

EU v reakci na ochranářská opatření Trumpovy administrativy uvalila cla na vybrané americké zboží. Vyšší 25procentní sazba se týká dovozu silných motocyklů s obsahem nad 500 kubických centimetrů, což se týká právě především produktů Harley-Davidson.

Jedním z důvodů, proč se EU zaměřila na Harley-Davidson, může být, že sídlí ve státě Wisconsin, kde Trump zvítězil jako první republikán od roku 1984.

Harley-Davidson uvedl, že nedávno získal potvrzení, že jeho motocykly vyrobené v Thajsku mohou být dováženy do EU, aniž by se jich týkala speciální cla aplikovaná na americké zboží.

Výrobce motocyklů však zdůraznil, že tento proces byl o poznání delší, než bylo v plánu. Horší evropské prodeje jsou jedním z důvodů ke snížení celoročního odhadu, dodal Harley-Davidson. Firma předpokládá, že za celý rok prodá mezi 212 a 217 tisíci motocyklů. Ještě v dubnu to mělo být 217 až 222 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám