Hlavní obsah

Gates už není druhý nejbohatší na světě. Předběhl ho Francouz Arnault

Novinky, tov

Francouzský miliardář Bernard Arnault, šéf koncernu luxusních značek LVMH, odsunul z druhého místa na žebříčku nejbohatších mužů světa zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Informoval o tom server CNN. Nejbohatší je i nadále šéf Amazonu Jeff Bezos.

Foto: Profimedia.cz

Bernard Arnault a Bill Gates

Článek

Arnault, do jehož impéria LVMH patří například módní značky Louis Vuitton, Christian Dior nebo nejstarší značka šampaňského Dom Pérignon, překonal Gatese na žebříčku největších boháčů Bloomberg Billionaires Index v úterý. Jeho majetek za rok stoupl o 39 miliard dolarů na 108 miliard dolarů (2,46 bilionu korun). Akcie LVHM za posledního půl roku posílily o víc než 55 procent. Majetek Američana Gatese je 107 miliard dolarů, za rok si také polepšil, ale „jen“ o 17 miliard dolarů.

Je to poprvé za sedm let od vzniku indexu Bloomberg, kdy Gates není jedním ze dvou nejbohatších lidí světa.

Peníze na dobrou věc

Na čele je aktuálně zakladatel a šéf největšího e-shopu světa Amazon Jeff Bezos s majetkem 125 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). V první pětce se drží také investor Warren Buffett a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Nejbohatší Francouz je tak na špici jediným Evropanem po boku čtyř Američanů.

Sedmdesátiletý Arnault letos po požáru katedrály Notre-Dame v Paříži přispěchal s příslibem daru 200 milionů eur (4,6 miliardy korun) na její obnovu. Ještě větším filantropem je ale Bill Gates, podle Bloombergu by druhou příčku udržel, kdyby nebylo jeho příspěvků na charitu. Softwarový guru do nadace, kterou vede společně s manželkou Melindou, od založení věnoval už víc než 35 miliard dolarů (0,8 bilionu korun), dodává CNN.

Reklama

Související témata:

Související články

Forbes: Babiš je bohatší než Trump

Aureola miliardáře, na níž si americký prezident Donald Trump docela zakládá, se musí sklonit před „konkurencí“ v osobě českého premiéra Andreje Babiše....

Výběr článků

Načítám